Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Menopauze

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is menopauze?

De menopauze is de periode die wordt aangeduid wanneer over de periode waarin de overgang bij vrouwen plaatsvindt wordt gesproken. Het betreft dan de klachten die komen kijken bij het langzaam maar zeker wegblijven van de menstruatie. Deze periode kan tot wel vier jaar duren. Deze overgang vindt ergens in de jaren tussen het 45e en het 60e levensjaar plaats. Dit gebeurt vaker in de eerste jaren dan in de latere jaren. Iets meer dan de helft van de vrouwen heeft dit rond het 50e jaar al achter de rug. Er zijn verschillende klachten die in de periode van overgang kunnen opspelen bij vrouwen.

Klachten tijdens de menopauze

Klachten die tijdens de menopauze merkbaar zullen zijn, hebben bijvoorbeeld betrekking op de menstruatie. In de eerste plaats gaat het dan om een onregelmatige menstruatie. De tussenpozen worden korter of langer en zijn per keer anders. Ook kan de ongesteldheid zelf korter of langer duren. Andere klachten zijn bijvoorbeeld die van opvliegers. Dit zijn korte, hevige aanvallen van flinke warmte. Roodheid en transpireren kunnen hiermee gepaard gaan. Daarnaast is het zo dat er allerlei vaginale klachten kunnen optreden. Zo kan bijvoorbeeld het slijmvlies dunner worden waardoor de vagina droger wordt en seks daardoor minder aangenaam kan worden. Ook kunnen klachten tijdens de menopauze de basis zijn voor andere klachten.

Wat te doen tijdens de menopauze?

De klachten die zullen opspelen tijdens de menopauze zijn eigenlijk niet te voorkomen. De hevigheid kan per vrouw variëren. Wel is het mogelijk om zelf in ieder geval zo goed mogelijk voorbereid hiermee om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor een goede conditie en gezondheid. Dit kan door goed en gezond te eten worden gedaan. Ook voldoende sporten is een belangrijke factor. Zorg in ieder geval voor voldoende ijzer in het bloed. Voldoende nachtrust kan ook goed helpen. In het geval van een flink aantal klachten zijn er ook allerlei vormen van medicatie die de hevigheid kunnen doen afnemen. Dit kan flink helpen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.