Hoge bloeddruk

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is hoge bloeddruk?

De druk van het bloed in de bloedvaten wordt de bloeddruk genoemd. Een te hoge bloeddruk kan een probleem vormen voor de gezondheid. Daarbij moet wel aangetekend worden dat een hoge bloeddruk op zichzelf geen ziekte is. Het is eerder een voorloper op mogelijke andere aandoeningen met betrekking tot het hart en de bloedvaten. Dit is dan ook de reden waarom er iets aan de klachten gedaan moet worden. Het is belangrijk om de bloeddruk op het juiste moment te meten om zekerheid te hebben over de juiste waarden. Dat betekent dat dit in rust moet gebeuren. Let hier daarom dus goed op.

Oorzaak van hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Eén van die oorzaken is overgewicht. Andere oorzaken hebben bijvoorbeeld te maken met het dieet waarop een mens leeft. Iemand die bijvoorbeeld veel zout, veel drop of veel alcohol nuttigt heeft een verhoogde kans op een hoge bloeddruk. Ook het innemen van bepaalde pijnstillers of corticosteroïden of een anticonceptiepil kan de bloeddruk verhogen. Wanneer dit het geval is, dan zal dit in ieder geval aan de dokter gemeld moeten worden. Op die manier kan achterhaald worden of dit de oorzaak is. De klacht kent ook een bepaalde mate van erfelijkheid. Wanneer dit veel in de familie voorkomt is er een verhoogde kans.

Hoge bloeddruk herkennen

Een belangrijk probleem als het gaat om hoge bloeddruk, is dat dit niet te herkennen is. Er zijn bijvoorbeeld geen symptomen die opspelen wanneer de bloeddruk wat hoger dan gebruikelijk is. Dit gaat pas opspelen wanneer de druk extreme hoogten bereikt. In dat geval zullen klachten als duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en eventueel braken optreden. De manier om de bloeddruk in de gaten te houden is door zo nu en dan een meting te doen of te laten doen. Door gezond te eten, voldoende te bewegen en bij voorkeur niet te roken kan wel worden gezorgd dat de kans op een verhoogde bloeddruk kleiner wordt.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.