Antibiotica

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn krachtige medicijnen die bepaalde infecties bestrijden. Hierdoor wordt het reproduceren van bacteriën gestopt of vernietigt. Voordat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen kan het immuunsysteem van het lichaam ze meestal doden. Onze witte bloedcellen vallen schadelijke bacteriën aan. Zelfs als er symptomen optreden, kan ons immuunsysteem de infectie meestal aan. Echter zijn er gevallen waarbij het allemaal te veel is.

Het eerste antibioticum was penicilline. Dergelijke penicilline-gerelateerde antibiotica zoals ampicilline, amoxicilline en benzylpenicilline worden tegenwoordig veel gebruikt om een verscheidenheid aan infecties te behandelen.

De werking van antibiotica

Hoewel er verschillende soorten antibiotica zijn, werken ze allemaal op twee manieren:

  • Een bacteriedodend antibioticum (bijvoorbeeld penicilline) doodt de bacteriën. Deze geneesmiddelen interfereren gewoonlijk met de vorming van de celwand.
  • Een bacteriostatisch middel voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen.

Antibiotica werken niet tegen virussen

Een antibioticum wordt gegeven voor de behandeling van een infectie veroorzaakt door bacteriën. Maar het is niet effectief tegen virussen. Als iemand een infectie heeft, is het belangrijk om te weten of het wordt veroorzaakt door bacteriën of een virus. De meeste infecties van de bovenste luchtwegen worden veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken niet tegen deze virussen. Als antibiotica te veel of verkeerd worden gebruikt, bestaat het risico dat de bacteriën resistent worden.

Een breedspectrum antibiotica kan worden gebruikt om een breed scala aan infecties te behandelen. Een klein spectrum antibiotica werkt alleen tegen een paar soorten bacteriën. Sommige antibiotica vallen aerobe bacteriën aan, terwijl andere werken tegen anaerobe bacteriën. Aerobe bacteriën hebben zuurstof nodig, anaerobe bacteriën niet.

In sommige gevallen kunnen antibiotica worden gegeven om een infectie te voorkomen in plaats van te behandelen. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn vóór de operatie. Dit wordt ‘profylactisch’ gebruik van antibiotica genoemd. Ze worden vaak gebruikt vóór de darm en orthopedische chirurgie.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.