SOA

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat zijn SOA’s?

SOA’s zijn infecties die worden overgedragen van de ene persoon op de andere tijdens vaginale, anale en orale seks. Deze komen heel vaak voor en zonder fysieke symptomen. Ze kunnen gevaarlijk zijn, maar het goede nieuws is dat men zich kan laten testen en dat de meeste gemakkelijk te behandelen zijn.

Sommige seksueel overdraagbare infecties kunnen zich verspreiden door het gebruik van niet-gesteriliseerde drugsnaalden, van moeder op baby tijdens de bevalling, borstvoeding en/of bloedtransfusies.

Seksuele gezondheidstekenen

Seksueel overdraagbare aandoeningen bestaan al duizenden jaren. De genitale gebieden zijn over het algemeen vochtige en warme omgevingen, ideaal voor de groei van gisten, virussen en bacteriën.

Micro-organismen die op de huid of slijmvliezen van het mannelijke of vrouwelijke geslachtsgebied voorkomen, kunnen worden overgebracht. Evenals organismen in sperma, vaginale afscheidingen of bloed tijdens geslachtsgemeenschap. Seksueel overdraagbare aandoeningen worden gemakkelijker doorgegeven tijdens onbeschermde seks. Dus zonder gebruik te maken van veiligere seksopties (d.w.z. condooms, moeders op kind, het hygiënisch schoonmaken van seksspeeltjes).

Meest voorkomende SOA’s

Chlamydia

Chlamydia, ook bekend als chlamydia-infectie, is een soa die wordt veroorzaakt door trachomatis. Dit is een bacterie die uitsluitend mensen infecteert. Chlamydia is wereldwijd de meest voorkomende infectieuze oorzaak van genitale en oogaandoeningen. Het is ook de leidende bacteriële SOA. Vrouwen met chlamydia hebben meestal geen tekenen of symptomen. Als deze er zijn, zijn ze meestal niet-specifiek en kunnen die het volgende bevatten:

  • cystitis
  • een verandering in vaginale afscheiding
  • milde pijn in de onderbuik

Genitale herpes

Deze SOA wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV). Het virus beïnvloedt de huid, baarmoederhals, geslachtsorganen en sommige andere delen van het lichaam. Er zijn twee soorten:

  • HSVp1, ook bekend als herpes type 1
  • HSV-2, ook bekend als herpes type 2

Herpes is een langdurige (chronische) aandoening. Een aanzienlijk aantal geïnfecteerde personen vertoont nooit symptomen en weet niets van hun herpesstatus.

HSV is gemakkelijk overdraagbaar van mens op mens door direct contact. Meestal gebeurt de overdracht van type 2 HSV door vaginale, orale of anale seks. Type 1 wordt vaker verzonden door gedeelde rietjes, gebruiksvoorwerpen, etcetera. In de meeste gevallen blijft het virus slapen nadat het een mens is binnengekomen. Met andere woorden, er zijn geen symptomen.

Hepatitis B

Deze SOA wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV). Ook wordt het overgedragen door contact met geïnfecteerd sperma, bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Een persoon kan besmet raken door onbeschermde seks te hebben, een niet-gesteriliseerde spuit te gebruiken, per ongeluk door een scherp voorwerp te worden geprikt, geïnfecteerde moedermelk te drinken of door een geïnfecteerde persoon gebeten te worden.

De lever van de patiënt zwelt met eventueel ernstige leverbeschadiging als gevolg van de infectie, die uiteindelijk tot kanker kan leiden. In sommige gevallen kan de ziekte chronisch worden.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.