Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Obesitas en afvallen

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Hoe kan ik afvallen?

Een paar pondjes kwijt, maar op een gezonde en veilige manier. Hoe dan? Ten eerste, moet in acht genomen worden dat veel deskundigen zeggen: “ Wanneer u wilt afvallen, is het beter om gewicht geleidelijk aan te verliezen.” Dit heeft meer effect en wanneer de pondjes te snel weggaan, verliest u spier, bot en watermassa in plaats van vet, zegt de Academie van voedings- en dieetleer.

Volgens advies van de Academie wordt aangegeven te streven naar 1-2 pond per week verliezen, vermijd een crash dieet of producten die veel belovend zijn. Het is beter om gewichtsverlies te baseren op doelen die bereikt kunnen worden na verloop van tijd. Raadpleeg een arts wanneer er snellere resultaten geboekt moeten worden en ervoor te zorgen dat de nodige voedingsstoffen niet uitblijven voor het gezond afvallen.

Maak een plan

Vaak horende gezegde, “calorieën in, calorieën uit”; simpelweg meer calorieën verbranden dan er gegeten en gedronken wordt. Dit is helemaal niet zo eenvoudig en de meeste mensen zullen deze ervaring ook hebben. Hoe het lichaam calorieën verbrand is ook van belang en dit hangt af van persoon tot persoon. Bij het vermijden van te veel calorieën, wordt dit slecht voor het lichaam. Hierdoor vertraagt het metabolisme en dit kan leiden tot een te kort aan bepaalde voedingsstoffen.

Er zijn verscheidene manieren hoe men gezond kan afvallen zonder calorieën in te korten. Deel de maaltijden in kleinere porties. Probeer er achter te komen hoeveel er wordt opgenomen in een gewone dag. Drink meer water, dan is er ook geen hongerig gevoel. Eet meer groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten voor de nodige vitamines. Het werken met een diëtist is een goed idee, die kan helpen een plan samen te stellen dat gebaseerd is op de behoefte per individu.

Zelf bijhouden

Een ieder heeft heden ten dagen een smartphone waarbij er een app gedownload kan worden. Deze kunnen ter ondersteuning zijn voor het bijhouden van de calorieën die genuttigd worden. Zelfs het tracken van het sporten is mogelijk, welke oefeningen gedaan kunnen worden voor een bepaald aantal calorieën. Geen smartphone in huis? Geen nood, dan kan er gewoon op de oude manier via een dagboek alles handmatig bijgehouden worden.

Voor de motivatie is het goed om rondom mensen te zijn die een positieve invloed geven. Begin met familie en vrienden die inspiratie en moed kunnen inblazen om door te zetten. Soms kan een afslankgroep ook meehelpen om de focus niet te verliezen. Binnen deze groepen wordt men steeds gemotiveerd om door te gaan met een gezonde levensstijl.

Voor het succesvol afvallen is het belangrijk om te weten wat de trigger is voor het steeds opzoek gaan naar voeding. Is het stress, woede, angst of depressie? Of is eten een beloningssysteem wanneer er een mijlpaal is bereikt? Ga dit na en maak een plan van aanpak wanneer dit opduikt.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.