Astma

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is astma?

Astma is een aandoening waarbij de luchtwegen smal worden, opzwellen en extra mucus produceren. Dit kan de ademhaling bemoeilijken, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid veroorzaken.

Voor sommige mensen is astma een kleinigheid. Maar voor anderen kan het een groot probleem zijn. Het komt zelfs voor dat het de dagelijkse activiteiten verstoort en kan leiden tot een levensbedreigende astma-aanval. Astma kan niet worden genezen, maar de symptomen kunnen worden beheerst. Astma verandert vaak in de loop van de tijd, daarom is het belangrijk dat de arts samenwerkt met de patiënt de tekenen en symptomen volgen en de behandeling aanpassen indien nodig.

Symptomen

De symptomen van astma variëren van persoon tot persoon. Er zijn patiënten die af en toe last hebben, andere die alleen op bepaalde intensieve momenten of altijd symptomen vertonen.

Astma tekenen en symptomen omvatten:

  • Ten eerste: Kortademigheid
  • Ten tweede: Borstdichtheid of pijn
  • Slaapproblemen: veroorzaakt door kortademigheid, hoesten of piepen
  • Een fluitend of piepend geluid bij uitademen (een veel voorkomend teken van astma bij kinderen)
  • Hoest- of piepende aanvallen die verergeren door een respiratoir virus, zoals verkoudheid of griep

Tekenen dat astma waarschijnlijk verslechterd zijn

Toenemende moeite met ademhalen (meetbaar met een piekdebietmeter, een apparaat dat wordt gebruikt om te controleren hoe goed de longen werken). Ernstige astma-aanvallen kunnen levensbedreigend zijn. Werk samen met de arts om te bepalen wat te doen als de tekenen/symptomen verslechteren, vooral als een spoedbehandeling nodig is.

Tekenen van een astma-noodsituatie omvatten

  • Snelle verslechtering van kortademigheid of piepende ademhaling;
  • Geen verbetering, zelfs na gebruik van een Quick-reliëf-inhalator, zoals albuterol;
  • Kortademigheid als u weinig fysieke activiteit verricht.
Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.