Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Anticonceptie

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is anticonceptie?

Anticonceptie wordt gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Er zijn veel verschillende methoden die heel goed werken en gemakkelijk te gebruiken zijn. Hierdoor moet zowel de man als de vrouw de risico’s en voordelen zorgvuldig afwegen. Een grondige en open discussie met een arts kan helpen bij dit beslissingsproces. Er zijn verscheidene vormen van anticonceptie die ook weer verschillende bijwerkingen en risico’s hebben. De keuze voor de anticonceptiemethode is afhankelijk van veel factoren en zoals de wens voor omkeerbare anticonceptie of permanente anticonceptie.

Sommige anticonceptiemethoden bieden enige bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), terwijl de meeste methoden dat niet doen. Let wel geen enkel anticonceptiemiddel is 100% effectief bij het voorkomen van SOA’s. Sommige hebben hogere succespercentages dan andere.

De verschillende vormen van anticonceptie en hun bijwerkingen

Hormonale anticonceptiemethoden (inclusief orale anticonceptiepillen) werken door ovulatie te voorkomen, zodat een vrouw tijdelijk onvruchtbaar is. Hoewel orale anticonceptiepillen de meest gebruikte hormonale methoden zijn, zijn er andere opties beschikbaar waaronder de vaginale ring, hormoonpleisters op de huid en injecties met progestageen.

Bijwerkingen van barrière methoden van anticonceptie

  • Een verhoogd risico voor het ontwikkelen van urineweginfecties bij gebruik van een diafragma en zaaddodend middel.
  • Bij de diafragma of cervicale kap langer dan 24 uur in laten, verhoogt de kans op het toxische shock-syndroom.
  • Een van de voordelen van deze anticonceptie is dat deze het risico op SOA’s (vooral het condooms) kunnen verminderen.
  • Spermicide is een chemische stof die sperma vernietigt om te voorkomen dat het ei bereikt wordt.
Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.