Zoeken
Sluit dit zoekvak.

COPD

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is COPD?

De aandoening COPD is de afkorting van Chronische Obstructieve Longziekte. Dit is een niet te genezen aandoening aan de longen. Dit houdt in dat de luchtwegen nauwer zijn dan de bedoeling is waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt. Dit kan zich uiten in hoesten, benauwdheid en problemen met slijm in de longen. Door de jaren heen zal de aandoening sterker worden wordt het krijgen van voldoende lucht steeds moeilijker. Daardoor wordt inspanning ook steeds lastiger. Zelfs wandelen kan dan bijvoorbeeld te inspannend blijken te zijn. Dit kan dus tot flinke last leiden.

Kenmerken van COPD

COPD herkennen wanneer dit zich ontwikkelt kan door verschillende symptomen. Meestal wordt dit pas voor het eerst ontdekt na de leeftijd van 40 jaar. Hoesten, met slijm, komt dan bijvoorbeeld vaker voor. De ademhaling gaat piepen of brommen. Ook van kleinere inspanningen wordt een patiënt kortademig en moe. Bovendien worden verkoudheid en griep wanneer deze worden opgelopen veel heviger dan voorheen altijd het geval was. In sommige gevallen gaat dit veel sneller dan in andere gevallen. De ontwikkeling is daardoor soms lastig voorspelbaar. Afvallen en slappere spieren zijn dan het gevolg.

Wat te doen met COPD?

Het nastreven van een gezonde levensstijl kan de gezondheid sterk verbeteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat stoppen met roken zeer belangrijk is. Ook zorgen voor voldoende lichaamsbeweging is een belangrijke factor. Zelfs wanneer dit lastig is in verband met de klachten die ervaren worden. Doe dit in ieder geval een halfuur per dag, ook op gematigd tempo kan dit goed helpen. Gezond eten kan ook goed bijdragen aan een betere conditie en gezondheid waardoor de klachten beter het hoofd te bieden zijn. Let daarom dus ook in grote mate op het dieet dat gevolgd wordt.

Verschillende soorten medicijnen

Er zijn twee soorten medicijnen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid in het geval van COPD. In de eerste plaats gaat het dan om luchtwegverwijders. Deze zorgen dat het gemakkelijker wordt om lucht te krijgen omdat er meer ruimte in de luchtwegen is. De andere medicijnen betreffen luchtwegbeschermers. Deze zorgen voor minder prikkels die benauwdheid en hoesten in de hand werken.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.