Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Allergieën

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat zijn allergieën?

Allergieën zijn reacties die worden veroorzaakt door het immuunsysteem. Dit komt omdat het reageert op stoffen die voor de meeste mensen meestal onschadelijk zijn. Deze kunnen optreden als reactie op een reeks verschillende materialen. Voorbeelden hiervan zijn: voedsel, pollen, huisstofmijt, dieren, insectensteken of medicijnen. Kortom, er zijn genoeg voorbeelden te noemen.

Ten tweede: een allergie kan diverse delen van het lichaam aantasten. Allergische rhinitis, of hooikoorts beïnvloedt bijvoorbeeld de neus en ogen, terwijl eczeem de huid aantast. Hierdoor worden de darm, huid, luchtwegen, longen en soms het hele lichaam via de bloedvaten beïnvloed.

Er zijn verschillende gradaties van reacties die slechts licht tot matig van aard zijn. Deze kunnen worden behandeld middels antihistaminica. Er zijn ook andere die levensbedreigend zijn en medische noodhulp vereisen. De meest ernstige, systemische allergische reacties staan bekend als anafylaxie.

Symptomen van allergieën

Een allergische reactie wordt veroorzaakt door een ontsteking en een irritatie. Deze tekens en symptomen zijn afhankelijk van het type allergeen. Allergische reacties kunnen voorkomen in de darm, huid, sinussen, luchtwegen, ogen en neuspassages. Deze aandoening geeft soortgelijke irritaties bij verkoudheid.

Er zijn veel voorkomende triggers en symptomen die een allergische reactie veroorzaken. De volgende punten kunnen risicofactoren ontwikkelen van allergieën:

  • De familie geschiedenis van astma of andere allergieën
  • Kind zijn
  • Astma hebben
  • Niet worden blootgesteld aan voldoende zonlicht
  • Geboorte door keizersnee

Potentiële allergenen

De meest voorkomende allergenen komen voor bij honden- en kattenvrienden. Dierlijke huidschilfers zijn een veel voorkomend allergeen.

Ook kan elk soort voedsel theoretisch een allergie veroorzaken. Specifieke bestanddelen van voedsel kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Een voorbeeld hiervan zijn gluten (eiwit) dat in tarwe wordt aangetroffen. Tot slot is het altijd verstandig om op de verpakking van voedsel te kijken. Ook zijn er een aantal medicijnen die allergieën kunnen verminderen of verhelpen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.