Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Psoriasis

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een klacht die betrekking heeft op de huid. De symptomen zijn rode huid en witte of grijze schilferingen. Daarbij kan ook jeuk ontstaan. Het is belangrijk om te weten dat psoriasis met periodes van ergere klachten of juist mildere klachten gepaard gaat. Het is een klacht die weliswaar niet leeftijdsgebonden is, maar wel voornamelijk op latere leeftijd openbaart. Ook is het goed om te weten dat deze klacht niet besmettelijk is. De duidelijke oorzaak voor het ontstaan is nog niet gevonden. Wel is duidelijk dat ontstekingen en erfelijkheid een rol kunnen spelen.

Kenmerken van psoriasis

Er zijn bij het optreden van psoriasis altijd kleine of grotere plekken die gaan jeuken en schilferen. Het jeuken is vooral in het begin aan de orde. De schilfers zijn wit of grijs en laten gemakkelijk los van de huid. Voornamelijk op de elleboog en de knie komen de klachten vaak voor. Daarnaast zijn ook het hoofd en de onderrug plekken die met enige regelmaat de klachten kunnen herbergen. Let daarnaast ook op lichaamsplooien kunnen plekken zijn waar de kans op de klachten hoger zijn dan op andere plekken. Er kunnen tijdelijk kleine littekens ontstaan op de plekken van de schilfering.

Wat te doen?

Het is in ieder geval belangrijk om voorzichtig om te springen met de eigen huid. Dat betekent bijvoorbeeld dat verbranding voorkomen moet worden. Ook kneuzen, schaven en krabben is het best te voorkomen. Dit kan allemaal de inleiding voor het ontstaan van psoriasis vormen. De nagels kort houden, douchen niet te warm doen en weinig tot geen zeep gebruiken zijn allemaal daden die kunnen helpen bij het voorkomen dat de klachten sterker worden. Dit zijn dus allemaal zaken die goed in de gaten gehouden moeten worden.

Verzachtende middelen tegen psoriasis

Medicijnen die kunnen worden voorgeschreven bij psoriasis zijn er in vele verschillende vormen. Zo kan er gekozen worden voor het gebruik van verzachtende middelen om de klachten minder heftig te laten zijn. Ook kan het gebruik van synthetische vormen van bijnierschorshormonen worden voorgeschreven om de klachten te verlichten en het probleem te laten genezen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.