Combinatiepil

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is een combinatiepil?

Een combinatiepil is een specifieke soort anticonceptiemiddel. Het betreft een pil waarin meer dan één werkzame stof is opgenomen. Het kan verschillen welke stoffen in de pillen zitten. Wel is de werking allemaal van gelijke strekking. Via verschillende wegen wordt namelijk gezorgd dat de pil het vrouwelijk lichaam in een staat brengt waarbij het niet ontvankelijk is voor zwangerschappen. Dit komt doordat de stoffen een werking nabootsen die ook van nature in het lichaam kan voorkomen. Het is wel belangrijk om dit op de juiste wijze te doen. Dit komt de werking ervan sterk ten goede.

Het gebruik van een combinatiepil

Een combinatiepil gebruiken moet op een zeer specifieke wijze. Wanneer hiervan afgeweken wordt, dan bestaat al direct de kans dat de werking ervan direct minder goed is. Omdat de pillen over het algemeen worden genomen om ermee te zorgen dat zwangerschappen niet optreden, is een verminderde werking natuurlijk niet wenselijk. Zo geldt bijvoorbeeld dat 21 dagen achtereen dagelijks op hetzelfde moment een pil moet worden ingenomen. Dit moet gebeuren vanaf de eerste dag van een menstruatie. Vanaf die eerste dag is vergeten van een dosis geen optie meer. De betrouwbaarheid stort dan direct in.

Andere mogelijkheden

Er zijn ook andere mogelijkheden om te voorkomen dat een zwangerschap optreedt. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van een condoom mogelijk tijdens de seksuele activiteit. Dat neemt echter niet weg dat de betrouwbaarheid van de combinatiepil flink hoog is en dat het een relatief gemakkelijke manier gevonden wordt om de problemen in de hand te houden. Wel is het in sommige gevallen zo dat de bijwerkingen sterk zijn. Dit is heel zeldzaam, maar komt voor. In dat geval moet er worden gekeken naar andere opties. Dit kunnen ook andere pillen dan combinatiepillen zijn.

Combinatiepil op doktersrecept?

De combinatiepil wordt op doktersrecept verkregen. Er zijn verschillende varianten met daarin verschillende werkzame stoffen. De werking kan daardoor ook anders zijn. Sommige bootsen de eisprong na. Andere zorgen dat de slijmprop rond de baarmoeder dikker wordt. Het kan van een aantal zaken afhangen welke het beste is. Overstappen en combineren is vaak niet goed mogelijk.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.