Dit betekenen de verschillende kleuren van inhalatoren

Wij laten zien:

Wellicht is het u weleens opgevallen dat inhalatoren verschillend van kleur kunnen zijn. Vooral bruine en blauwe komen vaak voor. Deze kleur hebben ze niet voor de sier, maar hebben wel degelijk een betekenis. Het is handig om hier rekening mee te houden.

Hiervoor gebruikt u de blauwe inhalator

Inhalatoren met een blauwe kleur, zoals Salbutamol zijn bedoeld ter verlichting. Deze worden ingezet op moment dat u direct hulp nodig heeft, omdat u bijvoorbeeld last heeft van kortademigheid of een benauwd gevoel op de borst. U zet de blauwe inhalator dus pas in op het moment dat u daadwerkelijk klachten heeft. In de blauwe inhalator zit een luchtwegverwijder. Dat is een stof waarmee de luchtwegen worden geopend. Dit effect werkt snel, waardoor de symptomen van astma snel wegtrekken.

Hiervoor gebruikt u de bruine inhalator

In de bruine inhalator zit een andere stof dan in de blauwe. De bruine inhalator wordt niet ingezet om de luchtwegen te verwijden, maar om astmasymptomen te voorkomen. Het gaat dus om een preventieve inzet. Het actieve ingrediënt in de bruine inhalator kan verschillen, maar over het algemeen gaat het om een corticosteroïde. Deze stof zorgt ervoor dat de ontstekingen in de luchtwegen verminderen en hierdoor wordt het makkelijker om te ademen. Omdat corticosteroïden pas optimaal werken als ze langdurig worden gebruikt, wordt bij de bruine inhalator vaak voorgeschreven dat deze twee keer per dag voor langer tijd gebruikt dient te worden. Het kan even duren voordat u effect merkt wanneer u start met deze medicatie, maar het is dus belangrijk om even door te zetten. Overigens wordt in de meeste gevallen eerst de blauwe inhalator voorgeschreven. Bij onvoldoende effect wordt vervolgens de bruine versie voorgeschreven.

Verschillen in kleuren

Is een bruine inhalator altijd gevuld met corticosteroïde en is de blauwe altijd een luchtwegverwijder? Helaas niet. Er is gepoogd om ervoor te zorgen dat de gebruikte kleuren bij iedere fabrikant hetzelfde betekenen, maar dit systeem is nog niet volledig ingevoerd. Het kan zelfs gebeuren dat een inhalator in een specifieke kleur opeens in een andere kleur wordt gefabriceerd. Lees daarom voordat u een nieuwe inhalator gebruikt in de bijsluiter goed na wat de werkzame stof is. Als u vaker inhalatoren gebruikt, zal opvallen dat er naast bruine, blauwe en groene (zoals Ventolin) inhalatoren nog andere versies verkocht worden. Er zijn bijvoorbeeld ook rode exemplaren, zoals de vrij bekende Flixotide evohaler. Deze bevat een corticosteroïde en kan worden ingezet als preventief middel. In feite is het dus eigenlijk een bruine inhalator, maar dit is vanwege de grote verschillen tussen fabrikanten niet direct duidelijk.

Ook paarse inhalatoren komen voor, bijvoorbeeld de AirfluSal. Die wordt gebruikt als preventieve medicatie, maar toch vertoont deze ook veel overeenkomsten met de werking van de bruine inhalator. Het blijft dus belangrijk om niet alleen op de kleur van de inhalator te vertrouwen. Twijfelt u of u de juiste heeft? Raadpleeg dan uw arts of apotheker. Of kijk in de bijsluiter, want daarin staat onder meer informatie over de werkzame stoffen.

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.