Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Heeft de anticonceptiepil invloed op mijn gewicht?

Wij laten zien:

Het is een veel gemelde bijwerking van de anticonceptiepil: een toename in gewicht. Toch is het de vraag of dit inderdaad een bijwerking is. Het is in wetenschappelijk onderzoek namelijk nog niet gelukt om echt een verband te leggen tussen de pil en veranderingen in gewicht. Maar wat doen we dan met al die verhalen van vrouwen die dit effect wel zeggen te hebben ervaren?

Verzamelde onderzoek

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de combinatiepil. Daar zijn vervolgens ook alweer diverse overzichtsonderzoeken naar gedaan. Zo is er gekeken naar de resultaten uit maar liefs 49 verschillende onderzoeken. (Bron: Henw.org) Uit geen van die onderzoeken bleek een groot effect van de pil op het gewicht. Daar zit alleen wel een addertje onder het gras: er is in deze onderzoeken namelijk alleen gelet op de effecten op gewicht, maar niet of de effecten op vorm. Er is namelijk wel onderzoek waaruit bleek dat vrouwen minder spiermassa hadden dan vrouwen die de pil niet gebruikten.

Ook lijkt de pil invloed te kunnen hebben op de manier waarop vet wordt opgeslagen. Dat hormonen hierop van invloed kunnen zijn, blijkt al in de puberteit. Wanneer het lichaam van de vrouw in die periode ontwikkelt, zorgen de hormonen ervoor dat het vet op een bepaalde manier verdeeld wordt. Ditzelfde effect lijkt dus te kunnen ontstaan door de hormonen die in de combinatiepil zitten. Ten slotte lijkt de pil ook te kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. Dit komt door oestrogeen die in de combinatiepil zit. Dit hormoon beïnvloedt de manier waarop het lichaam water vasthoudt.

Heeft de pil geen effect op het gewicht?

Alle onderzoeken lijken er dus op te wijzen dat de anticonceptiepil geen invloed heeft op het gewicht. Deze onderzoeken lijken dus wel haaks te staan op door vrouwen zelf gemelde effecten. Toch kunnen de onderzoeksresultaten, waaruit blijkt dat de pil wel invloed kan hebben op spiergroei en vetopslag, ook wijzen op de door vrouwen gemelde klachten. Wellicht is er dan in zekere zin niet echt sprake van gewichtstoename, maar meer om een verandering in lichaamsvorm en – samenstelling. Meer onderzoek hiernaar lijkt de moeite waard.

Verschil in hoeveelheid hormonen

Het is goed om te weten dat de anticonceptiepil in de loop der jaren een flinke verandering heeft doorgemaakt. De oudste versies, uit de jaren zestig van de vorige eeuw, bevatten aanzienlijk meer hormonen dan de huidige versies. Die verlaging had ook een duidelijke vermindering van bijwerkingen tot gevolg. Combinatiepillen bevatten twee hormonen, maar er is ook een minipil. Deze minipil bevat slechts een hormoon, een versie van progesteron. Als u veel last lijkt te hebben van de effecten van oestrogeen, of wanneer u last heeft van migraine, is de minipil een interessant alternatief. Overigens worden bij zowel de combinatiepil als bij de minipil door vrouwen nog weleens verandering in gewicht als bijwerking gemeld. Hebt u het idee dat dit bij u ook van toepassing is? Dan is het aan te raden om te overleggen met de arts. Wellicht zijn er alternatieven beschikbaar waarbij u minder last heeft van bijwerkingen.

Bronnen:

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.