Last van acne? Dit kan de invloed van voeding zijn

Wij laten zien:

Wat zijn de oorzaken van acne?

Acne kan allerlei oorzaken hebben, maar dat de oorzaak in voeding kan liggen wordt nog regelmatig over het hoofd gezien. Voeding hoeft niet, maar kan wel degelijk de oorzaak zijn van huidproblemen. Overweegt u veranderingen in uw levensstijl, om die huidproblemen te verminderen? Dan raden we u aan dit te doen onder deskundige begeleiding. Een professional kan namelijk het beste beoordelen welk dieet voor u ideaal is en kan ook onderzoeken of er sprake is van allergieën. Goed nieuws: voeding kan acne niet alleen verergeren, maar ook verminderen. Het is daarbij dus wel cruciaal dat u de juiste voedingsmiddelen eet.

Voeding en huidproblemen

Het lastige van huidproblemen is dat ze vaak diverse oorzaken hebben. Ten eerste kan erfelijkheid een rol spelen. Wanneer een van uw ouders huidproblemen had, heeft u zelf ook meer kans op klachten. Daarnaast kunnen schommelingen in de hormonen een rol spelen. Ook de omgeving kan effect hebben: in een omgeving met vervuilde lucht is er bijvoorbeeld meer kans op huidproblemen. Maar uit steeds meer onderzoek blijkt dus dat ook voeding een cruciale rol kan spelen. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat suiker een negatieve invloed heeft, terwijl volkoren producten juist een positieve invloed hebben. Over het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor producten met een lage glycemische index (GI). Uit onderzoek blijkt dat dit kan resulteren in vermindering van acne en minder talg. Vermijd ook fastfood, dat vol bewerkte koolhydraten en suikers zit. En hoewel groente en fruit over het algemeen goede keuzes zijn, kunt u zetmeelrijke groenten (zoals gekookte aardappelen) beter niet te veel eten. Ditzelfde lijkt te gelden voor zuivel. Zo lijkt zuivel voor ontstekingsreacties te kunnen zorgen. Ook bevatten dergelijke dierlijke producten hormonen, die van invloed kunnen zijn op de eigen hormoonhuishouding. U kunt daarom beter kiezen voor plantaardige alternatieven, zoals amandelmelk.

Acne verminderen

Als u last heeft van acne, is het dus de moeite waard om veranderingen in uw eetpatroon door te voeren. Overweeg bijvoorbeeld het toevoegen van omega-3-vetzuren, die in vis en sommige olie zit. Gebruik bijvoorbeeld vaker olijfolie, of eet wat vaker zalm. Daarnaast lijkt het erop dat probiotica een positieve invloed kan hebben. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van voeding op acne. Dat is een goede ontwikkeling, want zo wordt meer en meer duidelijk welke producten u beter wel en welke u beter niet kunt eten. Toch is het belangrijk om hierbij rekening te houden met het feit dat ieder mens anders is. Wat voor de een goed werkt, kan bij de ander geen enkel effect opleveren. We raden daarom aan om deskundige begeleiding te zoeken wanneer u op zoek bent naar manieren om acne te verminderen. Vraag bijvoorbeeld advies van een dermatoloog, of van een voedingsdeskundige. Op deze manier weet u zeker dat u op een verantwoorde wijze uitzoekt welke voedingsmiddelen een positieve invloed hebben op uw huid en welke u beter kunt vermijden.

Bronnen

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.