Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ventolin

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Ventolin kopen zonder recept
Categorie
Wij laten zien:

Ventolin is een medicijn dat behoort tot de klasse van bronchodilatoren. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van luchtwegaandoeningen, zoals astma en chronische obstructieve longziekte (COPD). Krijgt u deze medicatie voorgeschreven? Dan is het belangrijk dat u weet hoe u het middel dient te gebruiken en welke bijwerkingen u kunt verwachten.

 • Dosering Ventolin: Diskus – Accuhaler 200 µg – Evohaler 100 µg – Syrup 2 mg/ 5 ml – Respirator Solution 5 mg/ml. Werkzame stof: Salbutamol.
 • Prijs Ventolin (incl. online consult): vanaf € 52,39

Waarvoor wordt Ventolin gebruikt?

Ventolin wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de behandeling van luchtwegaandoeningen, met name astma en COPD. Ventolin helpt bij het beheersen van astma-aanvallen door de luchtwegen te verwijden, waardoor ademhalen gemakkelijker wordt. Bij COPD helpt Ventolin bij het verlichten van ademhalingsproblemen door de vernauwing van de luchtwegen tegen te gaan.

Hoe werkt Ventolin?

Ventolin behoort tot de klasse van bronchodilatoren. Het werkzame bestanddeel, salbutamol, stimuleert specifieke receptoren, bekend als β2-receptoren, in de luchtwegen. Door deze receptoren te activeren, ontspant Ventolin de spieren rond de luchtwegen, waardoor deze verwijden. Ventolin kan ook ontstekingen verminderen. Ontstekingen zijn een belangrijk kenmerk van aandoeningen zoals astma. Ventolin kan geschikt zijn voor patiënten met gediagnosticeerd astma of COPD, maar individuele geschiktheid moet worden beoordeeld door een zorgverlener.

In sommige landen is Ventolin zonder recept verkrijgbaar als een lage-dosis inhalator voor de noodbehandeling van milde astma-aanvallen. Voor langdurig gebruik en hogere doseringen is echter vaak een recept vereist. Dit is ook in Nederland het geval: voor het gebruik van dit middel heeft u een recept nodig. U kunt hiervoor een afspraak maken met uw arts of specialist, zodat hij of zij kan bekijken of de medicatie voor u geschikt is. U kunt echter ook een medisch consult aanvragen bij een gecertificeerde online apotheek. Een gekwalificeerd arts beoordeelt dan uw aanvraag op basis van een medische vragenlijst. Is de aanvraag akkoord? Dan kunt u de medicatie direct bestellen en krijgt u deze snel en discreet thuisbezorgd.

Wat is de gebruiksaanwijzing van Ventolin?

De gebruiksaanwijzing voor Ventolin kan variëren op basis van de specifieke formulering (bijvoorbeeld als inhalator of vernevelaar) en de voorgeschreven dosering door een zorgverlener. Volg de instructies van uw arts altijd goed op. Daarnaast is het aan te raden om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen. Hierin vindt u ook een volledige gebruiksaanwijzing. Dit zijn algemene richtlijnen voor de inhalator, maar deze moeten worden beschouwd als aanvullende informatie en niet als een vervanging voor medisch advies:

 • Verwijder de beschermkap en controleer of de inhalator schoon is;
 • Schud de inhalator goed om het medicijn gelijkmatig te verdelen;
 • Adem volledig uit om uw longen leeg te maken;
 • Plaats de inhalator vervolgens in uw mond en sluit de lippen er stevig omheen;
 • Start met inademen terwijl u op de inhalator drukt, zodat het medicijn wordt vrijgegeven;
 • Houd uw adem enkele seconden in om het medicijn de kans te geven de luchtwegen te bereiken;
 • Indien voorgeschreven, wacht dan een paar seconden en herhaal de stappen voor extra inhalaties.

Voor de vernevelaar gelden de volgende algemene richtlijnen:

 • Meet de voorgeschreven dosis vloeibaar Ventolin af in de vernevelaar;
 • Bevestig de inhalatiebuis aan de vernevelaar;
 • Plaats het uiteinde van de inhalatiebuis in uw mond;
 • Zet de vernevelaar aan en adem langzaam en diep in;
 • Ga door met inademen tot de voorgeschreven dosis is afgeleverd;
 • Volg de instructies voor het reinigen van de vernevelaar na elk gebruik.

In beide gevallen gelden vaak ook de volgende aanwijzingen:

 • Neem de voorgeschreven dosering zoals aangegeven door uw zorgverlener;
 • Gebruik Ventolin volgens het voorgeschreven schema, zelfs als u geen symptomen heeft;
 • Raadpleeg uw zorgverlener als u vragen heeft of als de voorgeschreven dosering niet effectief lijkt;
 • Let op mogelijke bijwerkingen en meld deze aan uw zorgverlener;
 • Zorg ervoor dat u begrijpt hoe u Ventolin moet gebruiken in noodgevallen, zoals een astma-aanval;
 • Plan regelmatige afspraken met uw zorgverlener voor evaluatie van de behandeling.

Deze instructies zijn algemeen van aard. Individuele variaties kunnen optreden op basis van de specifieke gezondheidstoestand en het advies van uw zorgverlener. Het is van groot belang om de instructies van uw zorgverlener nauwkeurig op te volgen en eventuele vragen met hen te bespreken.

Ventolin kan een wisselwerking hebben met andere medicatie en het is essentieel om uw zorgverlener op de hoogte te stellen van alle medicijnen die u gebruikt. Dat geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare medicatie en voor supplementen. Medicijnen zoals bètablokkers kunnen de werking van Ventolin bijvoorbeeld verminderen. Ventolin moet ook met voorzichtigheid worden gebruikt bij bepaalde medische aandoeningen. Mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk, epilepsie of diabetes moeten voorzichtig zijn en een zorgverlener raadplegen.

Ventolin bijsluiter

Mogelijke bijwerkingen Ventolin

Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. Het is belangrijk om bijwerkingen te melden aan een zorgverlener. Kijk voor het eerste gebruik in de bijsluiter voor een volledig overzicht van gemelde bijwerkingen. Zo weet u wat u eventueel kunt verwachten en kunt u als dat nodig is snel actie ondernemen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn een snellere hartslag, hoofdpijn en tremor (trillingen). Ook ernstige bijwerkingen worden soms opgemerkt. Allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht of ademhalingsproblemen moeten onmiddellijk worden gemeld. Ventolin is een effectief medicijn voor de behandeling van luchtwegaandoeningen, maar het moet veilig en onder toezicht worden gebruikt. Patiënten wordt geadviseerd om open communicatie te hebben met hun zorgverlener over hun medische geschiedenis en alle ingenomen medicijnen.

Heeft u bijvoorbeeld veel last van bijwerkingen, of heeft u het idee dat de medicatie onvoldoende helpt? Bespreek dit met uw arts. Wellicht zijn er manieren om de situatie te verbeteren, door bijvoorbeeld de dosering van de medicatie aan te passen. Doe dit nooit zelf, maar laat uw arts hierover beslissen. Houd er ook rekening mee dat deze informatie dient als algemene richtlijn en niet het advies van een gekwalificeerde zorgverlener vervangt. Heeft u vragen over het gebruik van dit middel? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.