Vergrote prostaat

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is een vergrote prostaat?

Een vergrote prostaat is alleen mogelijk bij mannen. Vrouwen hebben geen prostaat. Dit is een kleine klier op de blaas die ongeveer de omvang van een kastanje heeft. De prostaat produceert zelf ook vocht. Hierin zwemmen de zaadcellen. Mannen die ouder worden zullen meer last krijgen van een vergroting van de prostaat. Het is tot op heden nog niet bekend wat hier de oorzaak van is. De vergroting op zichzelf is goedaardig. Het is geen indicatie van bijvoorbeeld prostaatkanker. Het kan echter wel een oorzaak zijn voor moeilijker plassen omdat de vergroting de plasbuis dicht drukt. Dit kan door een arts worden behandeld.

Oorzaak van een vergrote prostaatlaas

De oorzaak van een prostaatvergroting is zoals aangegeven vooralsnog niet te verklaren. Wat wel bekend is, is dat er wanneer er een vergroting plaatsvindt, bepaalde zaken zijn die de klachten kunnen verergeren. Het gebruik van alcohol is hier een voorbeeld van. Het is dus aan te raden om dit niet te doen wanneer de klachten ontdekt worden. Een ander punt van aandacht is het gebruik van medicijnen. Sommige middelen kunnen de klachten ook verergeren. Dit kan echter ook een goed handvat voor een arts zijn wanneer klachten worden ondervonden en de dokter nog moet onderzoeken wat de oorzaak is. Wees hier dus duidelijk over.

Zelf iets aan een vergrote prostaat doen

Er zijn een aantal handelingen die kunnen helpen wanneer er klachten zijn die duiden op een vergrote prostaat. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig gaan plassen. Wanneer de aandrang gevoeld wordt is het slim om direct te gaan indien mogelijk. Ook is het belangrijk om de tijd voor het plassen te nemen. Probeer ook de alcoholinname te beperken. Drink niet meer dan twee glazen wanneer er gedronken wordt en probeer niet dagelijks te drinken. Wanneer de klachten erger worden ondanks al deze maatregelen, dan is het slim om even met de arts te overleggen over mogelijke oplossingen. Een arts kan dan maatregelen nemen.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.