Spier- en gewrichtspijn

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is het verschil tussen spierpijn en gewrichtspijn?

Spierpijn en gewrichtspijn zijn vaak nauw aan elkaar verbonden. Het zijn bijvoorbeeld klachten die allebei kunnen worden veroorzaakt als gevolg van een bijwerking van een bepaald medicijn. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere aanwijsbare redenen waarom de klachten met elkaar verbonden zijn. Ontwrichting kan bijvoorbeeld zowel pijn aan de spieren als aan het gewricht veroorzaken. Vaak is er voor de behandeling dus ook een overkoepelend medicijn dat alle klachten kan verzachten of wegnemen. Het is dan wel belangrijk om goed naar de oorzaken van de klachten te kijken.

Oorzaken van spierpijn

De oorzaken van spierpijn kunnen zeer divers zijn. Het kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van een ongewone inspanning. Het is dan zo dat de spieren dan vooral pijn doen bij het bewegen ervan op een later tijdstip. Ook spierpijn als gevolg van een infectie komt voor. Daarnaast zijn een spierkneuzing, zweepslag, chronische pijn en een tenniselleboog allemaal vormen van spierpijn die kunnen voorkomen. Let goed op wat de aanleiding is van het ontstaan van de pijn, dit kan van belang zijn wanneer er een behandeling moet worden ondergaan. Soms zijn bijvoorbeeld geen medicijnen nodig.

Oorzaken van gewrichtspijn

Ook voor gewrichtspijn geldt dat er verschillende oorzaken kunnen zijn. Een goed voorbeeld van gewrichtspijn is het gevolg van ontwrichting. Wanneer bijvoorbeeld een vinger of een schouder uit de kom raakt, dan zal deze moeten worden teruggeplaatst. De verrekking van bijvoorbeeld de banden en pezen rondom het gewricht zullen dan pijn doen. Dit kan enige tijd zo blijven. Andere voorbeelden zijn een gescheurde gewrichtsband of een verstuiking of verzwikking van bijvoorbeeld de enkel. Het is belangrijk om goed op te passen. Gewrichtspijn komt soms voort uit medicijngebruik of door een chronische aandoening.

Medicijnen of bewegen?

Er zijn twee oplossingen voor spierpijn en gewrichtspijn. Het hangt af van het soort probleem dat er is opgetreden. Het is immers bij veel vormen van pijn zo dat er met beweging wel veel goeds gedaan kan worden om de pijn te doen wegnemen. Anderzijds zijn er ook klachten zoals ontstekingen en scheuringen die beter behandeld kunnen worden met medicijnen. Bijvoorbeeld om de periode van herstel te overbruggen.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.