Sandrena

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Sandrena
Categorie
Wij laten zien:

Op zoek naar een hormoonvervangingstherapie (HRT)? Sandrena kan dan een optie zijn. Dit middel wordt gefabriceerd door farmaceutisch bedrijf Orion Pharma. Het kan gebruikt worden tegen overgangsklachten zoals zweten, opvliegers, stijve gewrichten en stemmingswisselingen. De werkzame stof in het middel is estradiol, een synthetische vorm van het lichaamseigen hormoon oestrogeen. Sandrena is ook wel bekend onder de naam Estreva. Wilt u dit middel gaan gebruiken? U kunt het bestellen via de online apotheek. Vul hiervoor een medische vragenlijst in. Op basis van deze gegevens beoordeeld een gekwalificeerd arts uw aanvraag. Na akkoord kunt u direct medicatie bestellen en de eerstvolgende werkdag thuisbezorgd krijgen.

 • Dosering: 0.1%/500mcg/1g en 0.1%/1mg/1g
 • Prijs Sandrena (incl. online consult): 28 Sachets – € 79,59

Informatie

Sandrena is medicatie in de vorm van een oestrogeengel met estradiol. Het middel kan gebruikt worden voor het verminderen van overgangsklachten. De gel is beschikbaar in 500 mcg en 1 mg. Voor de behandeling van de overgangsklachten dient u de gel een keer per dag op de dijen of het onderlichaam aan te brengen. De gel is makkelijk te doseren, doordat deze in losse sachets wordt verpakt.

Klachten door menopauze

Tijdens de middelbare leeftijd komen de meeste vrouwen in de overgang, doordat de eierstokken stoppen met de productie van eicellen. Dit gebeurt onder invloed van een verminderend oestrogeengehalte. Uiteindelijk blijft de menstruatie helemaal uit. In de meeste gevallen vindt dit proces plaats in de leeftijd tussen de 45 en 55 jaar, maar soms kan dit ook vroeger of later zijn. De overgang kan psychische en fysieke klachten veroorzaken, zoals overmatig zweten, slaapproblemen, opvliegers, pijnlijke gewrichten en stemmingswisselingen. Ook vergeetachtigheid, een lager libido en concentratieproblemen kunnen voorkomen. Zijn de klachten erg hevig? Dan kan de arts HRT (hormoonvervangingstherapie) voorschrijven, zoals Sandrena.

Werking van Sandrena

In het geneesmiddel Sandrena zit estradiol, die de afnemende oestrogeengehaltes van het lichaam aanvult. Hierdoor worden de klachten minder. Het middel is periodiek maar ook doorlopend te gebruiken. Breng tijdens de behandeling twee keer per dag de oestrogeengel aan op een huidoppervlak dat twee keer zo groot is als uw handoppervlak. Breng het aan op het onderlichaam en dan bij voorkeur op de dijen. Er zijn verschillende doseringen van dit middel beschikbaar, die eventueel in combinatie met een andere hormoontherapie ingezet kunnen worden. Heeft u uw baarmoeder nog? Dan is er naast Sandrena ook nog een progesteronbehandeling nodig. Dit voorkomt dat er een overmatige opbouw van het baarmoederslijmvlies ontstaat. Dit kan op termijn namelijk baarmoederkanker veroorzaken.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u deze medicatie gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Hierin staat onder meer informatie over het juiste gebruik en de mogelijke bijwerkingen. Juist gebruik verkleint de kans op het krijgen van bijwerkingen. Daarnaast kan de medicatie zo het maximale effect bereiken.

Over het algemeen geldt voor Sandrena de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Heeft u nog niet eerder een HRT gebruikt? Dan kunt u direct starten met Sandrena. Is dit niet het geval? Wacht dan tot het einde van uw cyclus en begin dan pas met het gebruik van deze oestrogeengel;
 • De aanbevolen dosis van dit middel ligt tussen de 0,5 mg en 1,5 mg. Volg het voorschrift van uw arts hiervoor;
 • Breng de gel 1 keer per dag aan op een stuk schone en droge huid op het onderlichaam of de dijen. De gel uit 1 sachet moet verspreid worden over een oppervlakte van ongeveer twee keer uw hand;
 • Smeer de gel dagelijks op een ander stuk huid, om de huid rust te gunnen;
 • Laat de gel altijd een aantal minuten indrogen voordat u uw kleding aantrekt;
 • Was de huid waarop de gel is aangebracht minimaal 1 uur na aanbrengen niet;
 • Smeer de gel niet op huid die geïrriteerd is, en niet op de borsten of het gezicht;
 • Was uw handen goed na het smeren van de gel en voorkom contact met de ogen;
 • Bent u een dosering vergeten? Smeer deze dan alsnog als het nog minimaal 12 uur duurt voor de volgende dosering. Sla de vergeten dosering over als het minder dan 12 uur duurt en ga verder volgens uw vaste schema;
 • Gebruikt u ook progesterontabletten? Blijf deze dan ook innemen volgens voorschrift;
 • Het is mogelijk dat u een maandelijkse onttrekkingsbloeding heeft. Dit is normaal.

Bovenstaande is geen volledige gebruiksaanwijzing, maar slechts een opsomming. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht.

Bijwerkingen

Sandrena kan bijwerkingen geven. Het is belangrijk om hier voor het eerste gebruik van op de hoogte te zijn, omdat u dan als het nodig is snel actie kunt ondernemen. Schakel in ieder geval snel medische hulp in wanneer u tekenen herkent van geelzucht (zoals vergeling van huid of oogwit), een sterke stijging van uw bloeddruk (zoals duizeligheid, vermoeidheid), galstenen, astma, bloedprop (zoals pijn in de borst, zwelling van de benen) of migraine terwijl u dit niet eerder gehad heeft.

Gedurende de eerste periode van het gebruik van deze medicatie kunt u last hebben van doorbraakbloedingen, spotting en gevoelige borsten. Deze verschijnselen horen binnen een paar maanden te verdwijnen.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:

 • Regelmatig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 vrouwen): huiduitslag, veranderingen in gewicht, opvliegers, depressie, misselijkheid, maagproblemen, duizeligheid, zwelling van voeten of benen, onregelmatige menstruaties;
 • Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 vrouwen): angstaanvallen, migraine, slaapproblemen, stemmingswisselingen, verzwakt gevoel, vermoeidheid, libidoveranderingen, concentratieproblemen, kortademigheid, hoge bloeddruk, toename van eetlust, goedaardige tumoren in baarmoeder of borsten, verhoogd cholesterol, allergische reacties, urinewegaandoeningen, acne, alopecia, huiduitslag;
 • Zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 vrouwen): problemen bij het dragen van contactlenzen, bloedpropjes, menstruatiepijn, PMS symptomen, veranderingen in galproductie en leverfunctie.

Bij andere medicatie

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt, omdat medicijnen een ongewenste wisselwerking met elkaar kunnen hebben. Dit geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare medicatie en kruidensupplementen. Sandrena kan in ieder geval niet gebruikt worden in combinatie met:

 • Epilepsiemedicatie;
 • Hiv-medicatie;
 • Tuberculose medicatie;
 • Kruidenremedies zoals Sint-Janskruid.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft en wat uw medische voorgeschiedenis is. In sommige gevallen kunt u hormoonvervangingstherapie namelijk niet gebruiken. Dat geldt in ieder geval bij:

 • Oestrogeengevoelige vormen van kanker, zoals borstkanker;
 • Bloedproppen;
 • Leveraandoeningen met niet volledig herstelde leverfunctie;
 • Beroerte;
 • Hartaanval;
 • Onverklaard vaginaal bloedverlies.

Q&A

Een aantal vaak gestelde vragen.

Mag ik alchol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Ja, er is geen wisselwerking bekend tussen alcohol en Sandrena.

Kan ik allergisch zijn voor Sandrena?

Gebruik dit middel niet als u allergisch bent voor een van de bestanddelen:

 • Estradiol;
 • Carbopol 974P;
 • Trolamine;
 • Alcohol;
 • Propyleenglycol;
 • Gezuiverd water.

Is dit middel verkrijgbaar zonder recept?

Nee, voor Sandrena heeft u een recept nodig.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.