De transdermale hormoongel Oestrogel bevat het werkzame bestanddeel estradiol. Het middel is ook wel bekend onder de naam Oestrogel PumpPack. Het wordt gefabriceerd door farmaceutisch bedrijf Besins Healthcare en kan ingezet worden ter vermindering van overgangsklachten. De klachten nemen af doordat de gel de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam aanvult. U kunt dit geneesmiddel gebruiken wanneer uw laatste menstruatie meer dan 6 maanden geleden is. Het middel kan ook gekocht worden als tweedelijnsbehandeling tegen osteoporose, als u andere medicatie daartegen niet mag gebruiken. De hormoongel is geurloos en niet vet. In ieder flesje zitten 64 afgemeten doseringen.
- Dosering: 0.06% Estradiol
- Prijs Oestrogel (incl. online consult): 64 Doseringen – € 46,30
Kenmerken menopauze
De overgang begint meestal wanneer de vrouw ergens tussen de 40 en 50 jaar oud is, maar het kan ook eerder plaatsvinden. Een eerste signaal van de overgang is het onregelmatig worden van de menstruatiecyclus. Die cyclus is nodig om het lichaam zich voor te laten bereiden op een mogelijke zwangerschap. Wanneer de eierstokken stoppen met de productie van eicellen, is die menstruatiecyclus niet meer nodig. Die blijft daardoor uiteindelijk helemaal uit. Tijdens de overgang neemt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in het lichaam af.
Dit kan leiden tot bepaalde klachten, zoals stijve gewrichten, hartkloppingen, opvliegers en stemmingswisselingen. Wanneer u veel last heeft van dergelijke klachten, kan de huisarts HRT (hormoonvervangingstherapie) voorschrijven. Oestrogel is hier een voorbeeld van. Deze gel kunt u op de huid smeren en inmasseren, waardoor de synthetische hormonen in het bloed opgenomen worden. Wilt u deze medicatie gaan gebruiken, maar heeft u geen hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) ondergaan? Dan heeft u naast Oestrogel ook een progesteronbehandeling nodig. Zo wordt voorkomen dat het oestrogeengehalte té hoog wordt.
Gebruiksaanwijzing
Wanneer u medicatie voor het eerst gaat gebruiken, is het van belang om de bijsluiter goed door te lezen. Daarin staat onder meer wat de juiste wijze van gebruik is. Juist gebruik zorgt ervoor dat de medicatie het maximale effect kan bereiken. Daarnaast verkleint het de kans op het krijgen van bijwerkingen.
Over het algemeen geldt voor Oestrogel de volgende gebruiksaanwijzing:
- Volg altijd de aanwijzingen van uw arts goed op;
- Haal de sluiting en dop van het flesje;
- Druk de dispenser een paar keer in, totdat er gel uit het flesje komt. Dan is het flesje klaar voor gebruik. Sla de eerste dosering uit het flesje echter over;
- Druk weer op de dispenser, zodat er een afgemeten dosis oestradiogel uitkomt;
- Breng de gel 1 keer per dag aan op de huid, bij voorkeur steeds rond hetzelfde tijdstip;
- Verspreid de gel over een zo groot mogelijk huidoppervlak van schouders, binnenkant van de dijen, of buitenkant van de armen;
- Smeer de gel alleen op huid die intact, schoon en droog;
- Gebruik dit geneesmiddel niet op de borsten of in de buurt van de geslachtsdelen;
- Laat de gel 5 minuten drogen voordat u uw kleding aantrekt;
- Bent u een dosering vergeten? Breng de gel alsnog aan wanneer het nog minimaal 12 uur duurt voor de volgende dosis. Duurt dat minder dan 12 uur? Sla de vergeten dosering dan over en ga verder volgens uw schema;
- Smeer nooit een dubbele dosering om een vergeten dosis in te halen.
Kijk in de bijsluiter voor een volledige gebruiksaanwijzing.
Bijwerkingen
Net als andere geneesmiddel kan ook Oestrogel bijwerkingen geven. Het is van belang om hier voor het eerste gebruik van op de hoogte te zijn, zodat u als dat nodig is snel hulp kunt inschakelen. Zoek in ieder geval direct medische hulp als u plotseling last krijgt van pijn op de borst, zwelling of roodheid van de benen, ademhalingsproblemen, migraine terwijl u dit nooit eerder heeft gehad, geelzucht, vermoeidheid of duizeligheid.
Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:
- Vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 vrouwen): gewichtstoename of -verlies, vocht vasthouden, misselijkheid, buikpijn, verandering in de grootte van uw borsten, pijn of zwelling van de borsten, verdikking van het baarmoederslijmvlies, vaginale bloedingen of afscheiding, menstruatiepijn, spotting;
- Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 vrouwen): vertigo, overgeven, depressie, stemmingswisselingen, migraine, winderigheid, verzwakt gevoel, goedaardige tumoren in borst of baarmoeder, ernstige jeuk, bloedproppen in de bloedvaten;
- Zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 vrouwen): hypertensie, glucose intolerantie, acne, huidverkleuring, veranderingen in libido, abnormale leverwaarden, afscheiding uit de tepels, verergering van epileptische aanvallen, anafylactische reactie.
Bovenstaande is geen volledig overzicht. Kijk hiervoor in de bijsluiter.
Bij andere medicatie
Medicijnen kunnen een wisselwerking met elkaar hebben. Dat geldt ook voor Oestrogel. De werking van dit HRT-middel kan vermindering wanneer u de volgende medicatie gebruikt:
- Epilepsiemedicatie (fenytoïne, carbamazepine en fenobarbital);
- Kruidensupplementen, zoals Sint-Janskruid;
- Dermatologische reinigers;
- Huidproducten met alcohol;
- Huidmedicatie;
- Hiv-medicatie (zoals nelfinavir en ritonavir);
- Antibiotica tegen tuberculose.
Bij andere aandoeningen
Het is belangrijk dat uw arts weet wat uw medische voorgeschiedenis is. In sommige gevallen is dit middel namelijk niet of minder geschikt. Gebruikt Oestrogel in ieder geval niet wanneer u de volgende aandoeningen heeft of heeft gehad:
- Borstkanker;
- Onbehandelde overmatige groei van het baarmoederslijmvlies;
- Onverklaarde vaginale bloedingen;
- Beroerte;
- Hartaanval;
- Bloedpropjes;
- Porfyrie (een leveraandoening).
Veelgestelde vragen
Een aantal veel gestelde vragen over dit middel.
Mag ik alcohol drinken als ik dit middel gebruik?
Ja, Oestrogel heeft geen wisselwerking met alcohol.
Kan dit geneesmiddel mijn rijvaardigheid beïnvloeden.
Dit middel zou geen invloed moeten hebben op de rijvaardigheid. Stap niet zelf achter het stuur als u ernstige bijwerkingen ervaart.
Kan dit middel gebruikt worden tijdens de zwangerschap?
Nee, gebruik dit middel niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is alleen geschikt voor gebruik door postmenopauzale vrouwen.
Kan ik allergisch zijn voor Oestrogel?
Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:
- Estradiol;
- Carbomeer;
- Ethanol;
- Triethanolamine;
- Gezuiverd water.