Hooikoorts? Zo heeft u minder last van de pollen

Wij laten zien:

Het pollenseizoen is weer begonnen

Opeens last van niezen, hoofdpijn, hoesten of een loopneus? In deze tijd van het jaar is de kans groot dat dit ongemak wordt veroorzaakt door pollen. En daarbij geven we de pollen graag de schuld van onze klachten, maar eigenlijk is het ons eigen lichaam dat de klachten veroorzaakt. In ons lichaam komt namelijk histamine vrij, op het moment dat uw lijf geprikkeld raakt, bijvoorbeeld door pollen.

Het belang van histamine

Op het eerste gezicht kan het nu lijken alsof histamine alleen maar een vervelende stof is, die we liever kwijt dan rijk zijn. Maar niets is minder waar: deze stof is namelijk heel belangrijk, door op het juiste moment te reageren op prikkels. Die prikkels kunnen ontstaan door een allergeen, maar bijvoorbeeld ook door een ontsteking of infectie. De histamine die dan vrijkomt, is heel erg belangrijk om bijvoorbeeld een ontsteking de kop in te drukken. Daarnaast heeft de stof ook diverse functies in onze darmen. Histamine komt voornamelijk vrij vanuit bloedcellen die op plekken in het lijf zitten waar veel contact is met de buitenwereld. Denk bijvoorbeeld aan de slijmvliezen die we hebben in mond en neus.

Opvallende effecten

Wanneer er histamine vrijkomt, zorgt dit voor een hele serie reacties in het lijf. Zo wordt de afscheiding van maagzuur gestimuleerd, zodat de spijsvertering gezond blijft. Ook raken de bloedvaten verwijd. Dit is belangrijk voor een goede doorbloeding, maar zorgt tegelijkertijd voor klachten zoals jeukende ogen, een loopneus, of juist een verstopte neus. Maar histamine heeft ook invloed op de werking van onze hersenen. Histamine werkt in het brein namelijk als neurotransmitter, waarmee signalen tussen verschillende zenuwcellen worden overgebracht. Dit is voor diverse processen van groot belang. Het heeft bijvoorbeeld invloed op de slaapcyclus, maar ook op de spijsvertering. Is de hoeveelheid histamine in het lijf niet in evenwicht. Dan ontstaan die typische hooikoortsklachten. Wanneer de klachten door pollen worden veroorzaakt, is de kans groot dat u alleen tijdens het pollenseizoen klachten ervaart. Zijn er ook op andere momenten in het jaar klachten? Dan kan er ook sprake zijn van een andere allergie, bijvoorbeeld voor stof. Medicatie, maar ook aanpassingen in uw dieet kunnen bij ernstige klachten verlichting bieden.

Klachten verlichten? Zo doet u dat!

De klachten van allergieën, zoals hooikoorts, kunnen verminderen wanneer de hoeveelheid histamine in het lichaam verlaagd wordt. Dit kan op verschillende manieren. Medicatie is hier een voorbeeld van. De arts kan antihistaminica voorschrijven. Deze medicijnen blokkeren de effecten van histamine, waardoor u minder last heeft van de symptomen. Dergelijke medicatie is verkrijgbaar in neussprays, maar ook in de vorm van tabletjes. Wat ook kan helpen is het aanpassen van uw dieet. Sommige voedingsmiddelen bevatten namelijk veel histamine en er zijn voedingsmiddelen die de vrijlating van de stof stimuleren. Producten die u beter kunt mijden zijn onder peulvruchten, alcohol, oude kaas en citrusvruchten. Daarnaast kunt u proberen om binnenshuis een atmosfeer te creëren zonder pollen. Hiervoor kunt u een luchtzuiveraar gebruiken. Ten slotte kunnen ook natuurlijke supplementen helpen. Er zijn bepaalde vitaminen met vergelijkbare eigenschappen als antihistamine. Door meer van deze vitaminen te gebruiken, kan de vrijlating van histamine verminderd worden. Zoekt u naar manieren om uw klachten te verlichten? Een consult met een arts kan daarin helpend zijn.

Bronnen

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.