Hoofdpijn

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een verzamelnaam voor allerlei pijnklachten die in of aan het hoofd ervaren kunnen worden. Deze klachten kunnen flink verschillen in de manier waarop ze worden veroorzaakt en de manier waarop ze zich uiten. Zo is er bijvoorbeeld migraine en clusterhoofdpijn, maar is er ook hoofdpijn door overmatig alcoholgebruik of als gevolg van medicijngebruik. Het is dus altijd belangrijk om de oorzaak van de klachten goed duidelijk te hebben. Dit kan het behandelen ervan flink vergemakkelijken en sneller voor een oplossing zorgen.

Oorzaken van hoofdpijn

De oorzaken van hoofdpijn kunnen flink verschillen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van spanningshoofdpijn. Dit is een klacht die wordt veroorzaakt door stress en die optrekt vanuit de spieren in de nek die onder spanning staan en daardoor pijn gaan doen. Ook een andere vormen van hoofdpijn kunnen een fysieke oorzaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan migraine. Dit wordt veroorzaakt door de bloedvaten en zenuwen in de hersenen die door verschillende oorzaken kunnen reageren. Het achterhalen van de oorzaak is een belangrijke factor. Let hier dus altijd goed op.

Zelf hoofdpijn oplossen

In veel gevallen is er flink wat aan de hoofdpijn te doen of in ieder geval te zorgen dat de klacht voorkomen kan worden. Wanneer bijvoorbeeld opgemerkt wordt dat de klacht door het nuttigen van bepaalde soorten voedsel komt, dan is het vanzelfsprekend dat dit niet meer gedaan moet worden. Dit geldt ook voor klachten door overmatig alcoholgebruik. In het geval van bijwerkingen van medicijnen kan met de dokter over het innemen van een pijnstiller bij de medicatie worden overlegd. Ook het nemen van rust kan vaak een goede oplossing zijn.

Medicatie innemen tegen hoofdpijn

Er is veel medicatie op het gebied van hoofdpijn. Het is echter wel vooral belangrijk om de juiste middelen te nemen. Dit geldt met name voor de bestrijding van migraine. Het gebruik van een gewone pijnstiller is dan vaak niet de juiste oplossing. Het is dan beter om specifieke migrainemedicijnen te nemen. Anderzijds is het juist ook weer zo dat veel andere hoofdpijnklachten wel met een pijnstiller kunnen worden aangepakt.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.