Paracetamol met Codeïnefosfaat werkt als pijnstiller. Dit komt omdat zowel paracetamol als codeïne een pijnstillende werking hebben. Dit werkt echter alleen in combinatie met een andere pijnstiller. Het wordt ingezet bij matige tot ernstige pijnen. Dit zijn dan klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, kiespijn, spit, zenuwpijn en hevige verkoudheid met griep, koorts en pijn. Dit is het geval bij volwassenen. Kinderen mogen het alleen in beperkte mate toegediend krijgen bij de leeftijd van 12 jaar of ouder. Let hier goed op. Daarnaast is het ook van belang om te letten op het juiste gebruik en de mogelijke bijwerkingen.
- Dosering: Paracetamol Codeïnefosfaat 500/10 mg, 500/20 mg & 500/50 mg
- Prijs (incl. online consult): tabletten – vanaf € 63,70
Bijwerkingen van de pijnstiller
Er zijn niet veel bijwerkingen verbonden aan paracetamol met codeïnefosfaat. Als dit al het geval is, dan gaat het om bijvoorbeeld afwijkingen in het bloed waardoor blauwe plekken iets vaker voorkomen. Ook kan er een variatie in het suikergehalte in het bloed optreden. De klacht die wel enige aandacht vereist, maar die slechts zeer zelden voorkomt, is die van overgevoeligheid voor de werkzame stoffen. Dit is een allergie die ernstige gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Wanneer de eerste symptomen optreden moet direct met het gebruik worden gestopt.
Hoe dient u dit medicijn te gebruiken?
Paracetamol met codeïnefosfaat wordt in tabletvorm ingenomen. Bij voorkeur gebeurt dit als geheel door het door te slikken met enkele slokken water. Dit moet worden gedaan naar behoefte, dus wanneer de pijn als hevig wordt ervaren. Let er wel op dat er binnen de bepaalde doseringsrichtlijnen gebleven moet worden. Overdosering kan verschillende gevolgen hebben, waaronder een verhoogde kans op bijwerkingen. Wanneer de pijnen die ervaren werden minder hevig worden kan ook met het gebruik worden gestopt.
Werkzame stoffen
Codeïne en paracetamol zijn werkzame stoffen die pijnstillend werken. Dit is te danken aan het feit dat er een werking is op de manier waarop een pijnprikkel een signaal naar de zenuwen in de hersenen zendt. Door deze prikkel te belemmeren kan de pijn als minder hevig worden ervaren. Op die manier kunnen de klachten snel en effectief bestreden worden.