Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Brandend maagzuur

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur is de naam die wordt gegeven aan de zure maaginhoud die terug in de slokdarm stroomt. Dit komt omdat dit een brandend gevoel in de slokdarm veroorzaakt. Dit kan verschillende klachten geven. De medische term die hiervoor gebruikt wordt is reflux. Het kan bij verschillende mensen voorkomen. Het zuur komt omhoog omdat het sluitspiertje open blijft staan. Mensen die last hebben van brandend maagzuur hebben dit over het algemeen met enige regelmaat. Dat betekent dus dat het niet toevallig een keer voorkomt, maar dat zij vaker last hebben van zuurbranden in de slokdarm. Dit kan flinke hinder opleveren voor deze groep.

Herkennen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan bij iedereen weleens voorkomen. Dit komt omdat na het eten de inhoud van de maag wordt vermengd met zuur. Wanneer er met regelmaat oprispingen worden ondervonden, dan kan dit echter schade aan de maag en de slokdarm opleveren. In dat geval zal er vaker last van de klachten worden ondervonden en kunnen ook andere klachten optreden. De hinder die ondervonden wordt, het daadwerkelijke branden, komt voort uit het feit dat de slokdarm geen beschermlaag tegen het maagzuur heeft zoals de maag dat zelf wel heeft. Dit zorgt ervoor dat het zuur de buis die de slokdarm vormt kan gaan irriteren met het branderige gevoel als gevolg.

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn verschillende soorten oorzaken die brandend maagzuur in de hand kunnen werken. Zo is het bijvoorbeeld een klacht die kan toenemen aan de hand van ouderdom. Wie ouder wordt kan vaker oprispingen krijgen. Ook kan het zo zijn dat er sprake is van een zogenaamde luie maag. Dit is een maag waar voedsel langer dan gebruikelijk in blijft zitten. Een andere mogelijkheid is zwangerschap. Dit kan tijdelijk de klachten verergeren. Sommige voedingsmiddelen kunnen ook de hoeveelheid zuur doen toenemen met de problemen als gevolg. Tot slot zijn er zaken zoals een verstopping of een middenrifbreuk die mee kunnen spelen. Laat een arts hier eventueel naar kijken en een oplossing aandragen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.