Aambeien

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat zijn Aambeien?

Aambeien hebben betrekking op de sluitspier. Hierin zitten zwellichaampjes. Wanneer deze zwellichaampjes niet goed functioneren, dan kan er gesproken worden van aambeien. Dit kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. Bovendien zijn er een aantal gradaties van ernst met betrekking tot deze klacht. Deze variëren van matig tot zeer hevig. Wel zijn er allerlei maatregelen te nemen om het probleem te bestrijden. Het is dan wel belangrijk om er zeker van te zijn dat het aambeien betreft en niet een scheurtje in de anus. Let daarom goed op bij de behandeling ervan.

Oorzaken van aambeien

Aambeien kunnen een oorsprong hebben in allerlei zaken. Een bekende reden voor het ontstaan is bijvoorbeeld hard moeten persen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij harde ontlasting, maar ook bij zwangerschap. Een andere reden is het uitstellen van het toiletbezoek wanneer er wel aandrang gevoeld wordt. Veel hoesten kan een probleem zijn. Tot slot kan het ook het gevolg zijn van medicijngebruik. Met name plaspillen en medicijnen die ijzer bevatten. Soms geldt dit ook voor antidepressiva. Wanneer deze redenen bekeken worden, dan is vaak al snel de oorsprong van de klacht te achterhalen.

Gradaties van de klacht

Er zijn verschillende mate van ernst als het gaat om aambeien. In de eerste graad gaat het om inwendige aambeien. Deze doen pijn en er ontstaat bloed doordat de ontlasting erlangs schuurt. Bij de tweede graad komt de aambei soms ook naar buiten. Bij de derde graad komt deze naar buiten, maar is deze terug naar binnen te doen. Tot slot is er de vierde graad waarbij de aambeien volledig naar buiten komen en daar blijven. De mate van pijn wordt ook iets heviger bij iedere hogere graad. Wanneer de aambeien naar buitenkomen worden de problemen groter.

Aambeien behandeling

Er zijn twee soorten medicatie die kunnen helpen bij de behandeling van aambeien. In de eerste plaats gaat het om laxeermiddelen. Daardoor verloopt de ontlasting wat gemakkelijker en krijgt de aambei de kans om te herstellen. Daarnaast zijn er verzachtende middelen. Deze worden gebruikt om de irritatie en jeuk waarmee de klacht gepaard gaat flink te verzachten.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.