Menstruatiepijn

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is menstruatiepijn?

De menstruatie kan gepaard gaan met verschillende soorten pijnen. Wanneer over menstruatiepijn gesproken wordt, gaat het echter eigenlijk altijd over een pijn in de buik die tijdens de menstruatie ervaren wordt. De menstruatiepijn is een specifieke vrouwenklacht die dus ook niet bij mannen kan voorkomen. De pijn hoeft ook niet bij alle vrouwen voor te komen en kan bij iedere vrouw per menstruatieperiode ook verschillen in bijvoorbeeld hevigheid. Het is daarom goed om te weten wat er allemaal belangrijk is rondom deze klachten en de behandeling ervan.

Kenmerken van menstruatiepijn

De menstruatiepijn in de buik kan flink hevig zijn. Het kan er zelfs toe leiden dat vrouwen zich enkele dagen ziek moeten melden. Vooral bij jonge meisjes kunnen de klachten flink hevig zijn. Al kan het ook voorkomen dat de klachten pas op latere leeftijd beginnen op te spelen. Wat belangrijk is om te weten is dat het in veel gevallen zo is dat de klachten worden veroorzaakt door een externe factor. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking of een vleesboom in het lichaam. Wanneer de pijn op latere leeftijd ervaren wordt of de klachten steeds heviger worden, dan is dit een indicatie om verder te onderzoeken.

Rust en ontspanning

Belangrijke wapens in de strijd tegen menstruatiepijn zijn rust en ontspanning. Dit zijn methodes die goed werken om te zorgen dat de klachten minder hevig ervaren worden. Dat betekent dus dat er niet te veel activiteiten moeten worden ondernemen. Een warm bad ter ontspanning kan vaak ook veel goeds doen. Ook een warme kruik op de buik leggen wil vaak veel helpen. Ook zorgen voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging kan helpen. Vooral ook buiten de periode waarin de pijn ervaren wordt. Zo kan worden gezorgd dat de pijn minder hevig zal opspelen.

Medicatie bij menstruatiepijn

De medicatie die over het algemeen wordt voorgeschreven om menstruatiepijn mee te behandelen valt onder de gebruikelijke pijnstillers. Voorbeelden zijn ibuprofen en Naproxen. Dit zijn middelen die niet specifiek alleen voor menstruatieklachten worden gebruikt maar ook worden ingezet wanneer er andere vormen van pijn worden ervaren. Wanneer de klachten hevig zijn, kan het een goed idee zijn om hiervoor te kiezen.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.