Malaria

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is malaria?

Malaria is een ernstige, soms dodelijke ziekte. Deze wordt verspreid door muggen en wordt veroorzaakt door een parasiet. De ziekte vertoont griepachtige symptomen zoals hoge koorts en koude rillingen. Er zijn drie noodzakelijke aspecten voor de malaria-levenscyclus:

  • De Anofeles-mug draagt de parasiet en begint de levenscyclus van de parasiet.
  • De parasiet (Plasmodium) heeft meerdere ondersoorten Deze hebben elk een verschillende ernst van de symptomen veroorzaken en reageren op verschillende behandelingen.
  • De parasiet reist eerst naar de lever van een mens om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Het reist dan in de bloedbaan en infecteert en vernietigt rode bloedcellen.

Malaria-preventie

Veel reizigers naar tropische landen maken zich zorgen over de mogelijkheid van malaria.  Een mogelijk dodelijke infectie die wordt overgedragen door de beet van een vrouwelijke Anofeles-mug. Terwijl malaria het meest voorkomt in Afrika, komt de ziekte voor in meer dan 100 landen.

Malaria wordt niet verspreid van persoon tot persoon (behalve tijdens de zwangerschap zoals hieronder aangegeven), maar kan worden verspreid zonder een mug. Dit komt zelden voor en wordt meestal aangetroffen in een overdracht van de moeder op het ongeboren kind. Ook kan het via bloedtransfusies of wanneer intraveneuze drugsgebruikers naalden delen. Met uitzondering van de bovenstaande voorwaarden, wordt malaria niet als besmettelijk beschouwd. Parasieten van het geslacht Plasmodium veroorzaken malaria. Hoewel er veel soorten Plasmodia zijn, infecteren slechts vijf mensen en veroorzaken die malaria.

Malaria-symptomen en tekenen

Malaria heeft een breed spectrum aan symptomen. Na het bijten door de besmette mug kan het zeven tot 30 dagen duren (gemiddeld zeven tot vijftien dagen) voordat de symptomen beginnen (incubatieperiode). Malaria is geclassificeerd als ongecompliceerd of gecompliceerd (ernstig).

Ongecompliceerde malaria, de meest voorkomende symptomen zijn

  • koorts en koude rillingen
  • hoofdpijn
  • misselijkheid en braken
  • algemene zwakte en pijn in het lichaam

De klassieke beschrijving van een malaria-aanval is een periode van zes tot twaalf uur van kou en rillingen. Dat wordt ook afgewisseld met koorts en hoofdpijn wat vervolgens leidt tot zweten en vermoeidheid. Aangezien deze symptomen zeer aspecifiek zijn, is het belangrijk om te evalueren of de patiënt risicofactoren voor malaria heeft (gebruikelijk reizen in endemische gebieden).

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.