Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Spironolacton

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Spironolacton
Categorie
Wij laten zien:

Wat is Spironolacton?

Om de werking van het hormoon aldosteron te remmen kan het middel Spironolacton gebruikt worden. De werkzame stof in dit middel behoort tot de zogeheten aldosteron antagonisten.

  • Dosering: 100 mg
  • Prijs Spironolacton (incl. online consult): vanaf € 49,25

Hoe werkt Spironolacton?

Het hormoon aldosteron regelt onder meer dat ons lichaam natrium vasthoudt en is onderdeel van de zout- en vochthuishouding in ons lichaam. Het middel Spironolacton zorgt ervoor dat de urine uitscheiding wordt bevordert en daar heeft u baat bij als er sprake is van oedeem (vochtophoping in de weefsels) of ascites (vochtophoping in de buikholte) doordat er meer natrium wordt uitgescheiden in de urine. Ook zorgt dit geneesmiddel ervoor dat het kaliumverlies door plasmiddelen minder wordt. Doordat er meer zout en water wordt uitgescheiden wordt de bloeddruk verlaagd.

Hoe gebruikt u Spironolacton?

Uw arts zal bij het voorschrijven van dit middel aangeven hoe u het dient te gebruiken. Als u nog vragen heeft over het gebruik kunt u deze stellen aan de arts of apotheker. Ook in de bijsluiter vindt u hier meer informatie over. Over het algemeen geldt voor dit middel de volgende gebruiksaanwijzing:

  • De maximale dosering voor volwassenen is 400 mg per dag, maar de aanbevolen dosering is 100 mg per dag, in één of meerdere doseringen;
  • Neem de tabletten in tijdens de maaltijd;
  • Lukt het niet om de tabletten in hun geheel door te slikken? Dan is het mogelijk om de tabletten voor inname te breken of te vermalen en in een glas water te roeren;
  • Neem de medicatie dagelijks rond hetzelfde tijdstip in, zodat de kans op vergeten het kleinst is;
  • Bij dit middel is regelmatige medische controle noodzakelijk, zeker als er sprake is van een verminderde werking van de nieren;
  • Ouderen dienen te starten met de minimale dosering, waarna deze langzaam opgebouwd kan worden.

Mogelijk bijwerkingen van dit geneesmiddel

Geneesmiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken en dat geldt ook voor Spironolacton. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van mogelijk bijwerkingen. Zorg ervoor dat u hier voor het eerste gebruik van op de hoogte bent, zodat u indien nodig snel actie kunt ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen herkent van een ernstige allergische reactie. Verder kunt u bijwerkingen ervaren zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, een te hoog kaliumgehalte in het bloed, pijnlijke borsten, vermoeidheid en erectieproblemen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Soortgelijke medicijnen