Selokeen

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Selokeen
Categorie
Wij laten zien:

Selokeen bevat de werkzame stof metoprolol. Dit is een zogeheten bètablokker. Bètablokkers worden ingezet om de bloeddruk te verlagen, de zuurstofbehoefte van het hart te verminderen en de hartslag te vertragen.

  • Dosering: 25 mg – 50 mg – 100 mg
  • Prijs Selokeen (incl. online consult): vanaf € 39,25

De werking van Selokeen

Selokeen kan worden voorgeschreven in verschillende situaties. Als er sprake is van een hoge bloeddruk, van angina pectoris (een drukkend, pijnlijk gevoel op de borst), of van migraine. Ook bij een te snelle werking van de schildklier, na een hartaanval en bij hartaanval (als het hart minder goed pompt) kan Selokeen gebruikt worden. Ten slotte wordt het ook wel voorgeschreven bij trillende handen. Door de werkzame stof metoprolol wordt de bloeddruk verlaagd. De behoefte van het hart aan zuurstof vermindert ook en de hartslag vertraagt. Hierdoor nemen de klachten af.

Zo gebruikt u Selokeen

Als de arts u deze medicatie voorschrijft, zal hij of zij ook uitleggen hoe u het dient in te nemen. Volg altijd de aanwijzingen van de arts goed op. Voor vragen over het gebruik kunt u ook de apotheker raadplegen. Of kijk in de bijsluiter voor een volledig gebruiksaanwijzing. Meestal gelden de volgende voorschriften:

  • Selokeen is beschikbaar als gewone tablet en als tablet met vertraagde afgifte;
  • Neem de gewone tablet in met een half glas water;
  • Neem de tablet met vertraagde afgifte in met een half glas water, zonder te kauwen. Sommige tabletten hebben een breukstreep. Deze kunt u doormidden breken, zodat ze makkelijker door te slikken zijn met wat water;
  • U mag deze medicatie innemen op een willekeurig tijdstip, maar aanbevolen wordt om een vast tijdstip te kiezen. Hierdoor verkleint u de kans op het vergeten van een dosering. Wanneer u de medicatie een keer per dag in dient te nemen, kunt u dit het beste ’s ochtends doen. Bij gebruik van twee keer per dag kunt u het beste ’s ochtends en ’s avonds een dosering nemen. Slikt u de medicatie drie keer per dag? Verdeel de doseringen dan over de dag en neem een dosering ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Doe dit ook als u de medicatie vier keer per inneemt, maar neem dan ook nog een dosering in voor het slapen gaan;
  • De behandelduur hangt af van de werking van het middel, maar doorgaans dient u het middel langer te gebruiken wanneer het goed werkt. Bij een hoge bloeddruk of hartproblemen is de kans groot dat u het een leven lang gebruikt. Bij een verhoogde werking van de schildklier is het gebruik meestal tijdelijk, om ervoor te zorgen dat de hartkloppingen die kunnen ontstaan door de verhoogde werking verminderen. Slikt u de medicatie tegen migraine? Vaak nemen migraineaanvallen af wanneer u ouder wordt, waardoor de kans groot is dat u op een gegeven moment geen Selokeen meer nodig hebt.

Mogelijke bijwerkingen

Wanneer u medicatie gebruikt, kunt u last krijgen van bijwerkingen. Dit kan ook gebeuren bij Selokeen. Aangeraden wordt om voor het eerste gebruik de lijst met mogelijke bijwerkingen in de bijsluiter goed door te lezen. Zo weet u wat u eventueel kunt verwachten. Herkent u signalen van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen, huiduitslag of zwellingen in mond of keel? Schakel dan direct medische hulp in.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.