Hydrochloorthiazide

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Hydrochloorthiazide
Categorie
Wij laten zien:

Heeft u last van een hoge bloeddruk of houdt u vocht vast door een ziekte van hart, lever of nieren? Dan kan de arts het geneesmiddel Hydrochloorthiazide voorschrijven.

  • Dosering: zoals uw arts het voorschrijft
  • Prijs Hydrochloorthiazide (incl. online consult): vanaf € 39,25

De werking van Hydrochloorthiazide

De werkzame stof hydrochloorthiazide behoort tot de diuretica. Dit zijn middelen die ervoor zorgen dat de hoeveelheid urine die door de nieren wordt geproduceerd toeneemt. Om die reden worden deze middelen ook wel ‘plastabletten’ genoemd. Door meer vocht uit te scheiden, neemt de hoeveelheid vocht in het lichaam af. Dat is van belang wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk, maar ook als u vocht vasthoudt door een lever-, hart- of nierziekte. Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt, ook als dit gaat om vrij verkrijgbare medicijnen of supplementen. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben en uw arts kan beoordelen of daar in uw geval sprake van zou kunnen zijn.

Zo gebruikt u Hydrochloorthiazide

De arts kan vaststellen welke dosering van dit middel u dient te gebruiken. Daarnaast zal hij of zij bij het voorschrijven van de medicatie ook uitleggen hoe u deze dient in te nemen. Hydrochloorthiazide is verkrijgbaar in tabletten van 12,5 mg, 25 mg en 50 mg. Over het algemeen gelden de volgende instructies wat betreft gebruik:

  • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts goed op;
  • Bij een hoge bloeddruk is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 12,5 mg. Bij hart-, lever, of nierziekten is de aanbevolen dagelijkse dosering 25 tot 50 mg. Deze mag verhoogd worden naar maximaal 100 mg;
  • Neem de tabletten in bij het ontbijt;
  • Slik de tabletten heel door. Wanneer de tabletten een breukstreep hebben, mogen ze daar wel langs gebroken en verkleind worden, om het slikken makkelijker te maken;
  • Hoe lang de behandeling duurt hangt af van uw aandoening. Doorgaans is er sprake van een langetermijnbehandeling. Heeft u deze medicatie voor langere tijd gebruikt? Dan mag u niet zomaar stoppen, maar dient de behandeling geleidelijk aan beëindigd te worden.

Mogelijke bijwerkingen

Gaat u deze medicatie gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Hierin vindt u ook een overzicht van mogelijke bijwerkingen. Niet iedereen krijgt overigens last van bijwerkingen. Een vaak voorkomende bijwerking bij het gebruik van Hydrochloorthiazide is het verminderen van het aantal bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan sneller bloedingen en blauwe plekken. Verder kunnen klachten voorkomen zoals pancreatitis (een ontsteking van de alvleesklier), het krijgen van meer infecties, kortademigheid en het geel worden van de huid. Heeft u veel last van bijwerkingen? Overleg dan met uw arts. Herkent u symptomen van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen of zwelling van mond of keel? Schakel dan direct medische hulp in.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Hydrochloorthiazide