Diarree

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is diaree?

De klacht diarree is een verzamelnaam voor verschillende verstoringen van het normale ontlastingspatroon. Het kan gaan om chronische diarree of om acute diarree. Acute diarree kan door allerlei reden worden veroorzaakt, bijvoorbeeld als bijverschijnsel van een virus of als bijwerking bij medicijngebruik. In alle gevallen gaat het dan om waterige ontlasting. Bovendien zal er vaker naar het toilet gegaan moeten worden. Deze vorm van diarree kan vaak binnen enkele dagen wegtrekken, maar kan soms ook behandeling nodig hebben. Dit is vooral het geval bij zeer hevige klachten, vaker dan zevenmaal per dag.

Oorzaken van chronische diarree

Chronische diarree is een variant die langer dan twee weken aanhoudt en niet alleen de ontlasting verandert, maar bijvoorbeeld ook de eetlust beïnvloedt. Vaak is deze vorm van diarree een aanwijzing dat er andere klachten zijn waarnaar gekeken moet worden. In de meest gevallen gaat het dan om een ziekte die opgelopen is en die behandeld moet worden. Daardoor is het vaak mogelijk dat wanneer voor diarree naar de dokter wordt gegaan de behandeling van een heel ander soort klacht zal worden voorgeschreven. Houd hier daarom ook altijd rekening mee.

Langdurige diarree oplossen

Het is belangrijk om bij acute diarree goed op te letten dat de anus goed schoongehouden wordt om verdere klachten te voorkomen. Ook kan het slim zijn om het eetpatroon enigszins aan te passen. Let er echter vooral ook op dat voldoende gedronken wordt. Diarree brengt veel vochtverlies met zich mee. In de meeste gevallen zal de klacht binnen een week wegtrekken. Wanneer de diarree overgaat in chronische klachten, dan kan het vaak het best zijn om simpelweg naar de arts te stappen en op zoek te gaan naar de dieperliggende problemen.

Medicatie innemen tegen diarree

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het behandelen van diarree. Het gaat dan vaak om de medicatie die onder de groep diarreeremmers valt. In sommige gevallen zal echter gebruikgemaakt moeten worden van bepaalde vormen van antibiotica. In zulke gevallen zullen ook andere klachten die de diarree veroorzaken ermee bestreden worden. Er zijn zeer veel middelen met verschillende werkzame stoffen.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.