Invokana

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Invokana
Categorie
Wij laten zien:

Een te hoog bloedsuikergehalte is gevaarlijk voor uw hart, bloedvaten, nieren, ogen en zenuwen. Het is dan ook belangrijk dat suikerziekte (diabetes mellitus) op tijd behandeld wordt. Het geneesmiddel Invokana kan voorgeschreven worden om de bloedsuiker te verlagen.

  • Dosering: 100 mg – 300 mg
  • Prijs Invokana (incl. online consult): vanaf € 161,90

De werking van Invokana

De werkzame stof in Invokana is canagliflozine. Deze stof zorgt ervoor dat in de nieren het eiwit (SGLT2) dat suiker in het bloed houdt geremd wordt en niet in de urine terecht komt. Het wordt om die reden ook wel een SGLT2-remmer genoemd. Door de medicatie wordt er meer suiker afgevoerd via de urine, met als gevolg dat de bloedsuiker daalt. Het effect van het geneesmiddel merkt u binnen een paar uur en werkt tot wel 24 uur door. U zult merken dat de symptomen van diabetes langzaam afnemen. U heeft bijvoorbeeld minder last van vaak plassen, een droge mond en dorst. Ook vermoeidheidsklachten kunnen verdwijnen, maar dit duurt doorgaans een paar weken. Werkt de medicatie afdoende? Dan zult u het uw hele leven moeten gebruiken. Dit altijd in combinatie met een gezonde levensstijl. Genoeg beweging, gezond eten en niet roken dragen namelijk bij aan een gezond lichaam.

De gebruiksaanwijzing van Invokana

Wanneer u Invokana gaat gebruiken, zal uw arts u uitleggen hoe u het dient te gebruiken. Ook de dosering wordt vastgesteld door de arts. Heeft u vragen over het gebruik? Dan kunt u ook terecht bij de apotheker. En in de bijsluiter staat een volledige gebruiksinstructie. Doorgaans gelden in ieder geval de volgende aanwijzingen voor gebruik:

  • Neem de medicatie in met of zonder voedsel;
  • Gebruik de medicatie een keer per dag, op een vast tijdstip. Door te kiezen voor zo’n vast moment verkleint u de kans op het vergeten van een dosering;
  • Neem de medicatie bij voorkeur in bij het ontbijt, omdat het effect dan het grootst is;
  • Bent u een tablet vergeten en duurt het nog langer dan 12 uur tot de volgende dosering? Neem de vergeten tablet dan alsnog direct in. Duurt het korter dan 12 uur? Sla de vergeten dosis dan over en ga verder volgens uw vaste schema;
  • Het is belangrijk dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft. In sommige gevallen is dit middel namelijk minder of niet geschikt. Werken uw nieren minder goed? Dan kan het zijn dat andere medicatie beter geschikt is. Uw arts kan dit beoordelen;
  • Stop niet zomaar met deze medicatie. Als u stopt, stijgt u bloedsuikerspiegel namelijk weer. Stop alleen op advies van uw arts, bijvoorbeeld omdat u een andere bloedsuikerverlager voorgeschreven krijgt;
  • Door suikerziekte kunt u last krijgen van hypo’s, waarbij sprake is van te weinig suiker in het bloed. Heeft u hier last van? Houd hier dan rekening mee als u wilt autorijden. Vaak voelt u een hypo op tijd aankomen, waardoor u actie kunt ondernemen. Het hebben van diabetes kan een reden zijn dat het CBR aanvullende eisen stelt aan een keuring.

Invokana Bijsluiter

Mogelijke bijwerkingen

Als u medicatie gebruikt kunt u naast de gewenste effecten ook bijwerkingen bemerken. Bij het gebruik van Invokana kunt u bijvoorbeeld last krijgen van infecties aan de geslachtsorganen of urinewegen, maagdarmklachten en een verminderde werking van de nieren. Overleg met uw arts als u veel last heeft van bijwerkingen.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.