Metformine

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Metformine kopen zonder recept
Categorie
Wij laten zien:

Metformine, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van type 2 diabetes, blijkt een effectief middel om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Gaat u deze medicatie gebruiken? Dan is het belangrijk om te weten wat de gebruiksinstructies zijn en met welke bijwerkingen u te maken kunt krijgen.

 • Dosering: 500 – 805 milligram Metformine
 • Prijs Metformine (incl. online consult): vanaf 28 tabletten – € 42,49

Hoe werkt Metformine?

Metformine behoort tot de klasse van de biguaniden, een groep medicijnen die de gevoeligheid van het lichaam voor insuline verhoogt. Het exacte werkingsmechanisme van Metformine is ingewikkeld, maar het belangrijkste effect ervan is het verminderen van de productie van glucose in de lever en het verbeteren van de opname van glucose door de cellen in het lichaam.

Glucoseproductie verminderen

De lever speelt een cruciale rol bij het handhaven van de bloedsuikerspiegel. Het produceert glucose en geeft dit in de bloedbaan vrij wanneer het nodig is. Metformine remt de gluconeogenese, het proces waarbij de lever glucose produceert uit niet-koolhydraatbronnen, zoals lactaat en aminozuren. Hierdoor wordt de overmatige productie van glucose verminderd en dat resulteert in lagere bloedsuikerspiegels.

Verhoogde insulinegevoeligheid

Een van de kenmerken van type 2 diabetes is insulineresistentie, waarbij cellen in het lichaam niet goed reageren op insuline. Metformine verbetert de insulinegevoeligheid van de cellen, waardoor ze efficiënter glucose uit de bloedbaan kunnen opnemen. Dit helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en draagt bij aan de algehele controle van diabetes.

Verbeterde Glucoseopname door Spiercellen

Metformine stimuleert ook de opname van glucose door spiercellen. Dit is belangrijk omdat spieren een aanzienlijke hoeveelheid glucose kunnen opnemen, vooral tijdens fysieke activiteit. Door deze verbeterde opname kan Metformine de bloedsuikerspiegel verlagen, zelfs zonder verhoogde insulineproductie.

Gebruik van Metformine

Metformine wordt doorgaans in de vorm van tabletten ingenomen, meestal bij de maaltijden om de kans op bijwerkingen te verminderen. De dosering varieert en wordt individueel afgestemd op de behoeften van de patiënt. Het is essentieel om de aanwijzingen van de arts nauwkeurig op te volgen en eventuele vragen of zorgen over het gebruik van Metformine met hen te bespreken. Zorg er ook voor dat uw arts uw medische historie kent. Bij sommige aandoeningen kan dit middel niet of minder geschikt zijn. Uw arts kan beoordelen of u dit middel veilig kunt gebruiken. Let er ook op dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Het gaat dan niet alleen om medicatie op recept, maar ook om vrij verkrijgbare medicijnen en supplementen. Medicijnen kunnen namelijk een wisselwerking hebben. Uw arts kan bekijken of daar in uw geval sprake van kan zijn. Verder gelden over het algemeen de volgende algemene richtlijnen:

 1. Vaak begint de behandeling met een lage dosering om het lichaam de kans te geven aan het medicijn te wennen. Na verloop van tijd kan de dosering worden aangepast op basis van de reactie van de patiënt en de bloedsuikerspiegel metingen;
 2. Tijdens het gebruik van Metformine is regelmatige monitoring van de bloedsuikerspiegel essentieel. Dit helpt niet alleen bij het aanpassen van de dosering indien nodig, maar ook bij het evalueren van de algehele effectiviteit van de behandeling;
 3. In sommige gevallen kan Metformine worden voorgeschreven als onderdeel van een combinatietherapie, waarbij het wordt gecombineerd met andere diabetesmedicijnen om een optimale controle van de bloedsuikerspiegel te bereiken;
 4. Metformine is beschikbaar in gewone tabletten en in tabletten met gereguleerde afgifte. Voor gewone tabletten geldt dat u ze kunt innemen met een half glas water. Gebruikt u medicatie met gereguleerde afgifte? Slik deze tabletten ook door, met een half glas water. Let er daarbij op dat u niet op de medicatie kauwt, omdat er een beschermend laagje om de tablet heen zit, die zorgt voor de continue afgifte.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Metformine?

Medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Hoewel Metformine over het algemeen goed wordt verdragen, kan het enkele bijwerkingen veroorzaken. Niet iedereen ervaart deze bijwerkingen, en ze kunnen in intensiteit variëren. Het is raadzaam om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen, omdat daarin een volledige lijst met mogelijke bijwerkingen te vinden is. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

 • Veel patiënten ervaren aanvankelijk maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree of buikpijn. Deze bijwerkingen kunnen echter verminderen naarmate het lichaam zich aanpast aan het medicijn;
 • Sommige mensen melden een verandering in de smaak van voedsel tijdens het gebruik van Metformine. Dit kan zich uiten als een metalige smaak;
 • Langdurig gebruik van Metformine kan leiden tot een verminderde absorptie van vitamine B12. Daarom is het belangrijk om regelmatig de B12-spiegels te controleren en indien nodig supplementen te overwegen;
 • Hoewel zeer zeldzaam, is melkzuuracidose een ernstige, maar potentieel levensbedreigende bijwerking van Metformine. Het kan zich voordoen bij mensen met nierproblemen of andere aandoeningen die de uitscheiding van Metformine beïnvloeden;
 • Herkent u tekenen van een ernstige allergische reactie, zoals huiduitslag of zwelling in mond of keel? Schakel dan direct medische hulp in.

Heeft u veel last van bijwerkingen? Overleg dan ook met uw arts. Wellicht is er medicatie waarvan u minder last heeft en kan de arts deze voorschrijven. Metformine is een krachtig medicijn dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de behandeling van type 2 diabetes.

Metformine bijsluiter

Metformine online bestellen

Het begrijpen van de werking, het juiste gebruik en de mogelijke bijwerkingen is cruciaal voor een effectieve en veilige behandeling. Als u Metformine voorgeschreven krijgt, bespreek dan eventuele vragen of zorgen met uw arts of apotheker en werk samen aan een behandelplan dat het beste past bij jouw individuele behoeften en gezondheidssituatie. Het blijft een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen diabetes, maar het moet met zorg en aandacht worden ingezet. Wist u overigens dat het mogelijk is om dit middel online aan te schaffen? Doe dit altijd via een erkende apotheek, omdat u dan zeker weet dat de middelen bonafide zijn. Uw aanvraag wordt op basis van een medische vragenlijst dan eerst beoordeeld door een gekwalificeerd arts. Na akkoord kunt u direct een bestelling plaatsen en ontvangt u de medicatie binnen een paar werkdagen discreet thuis.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.