Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Forxiga

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Forxiga
Categorie
Wij laten zien:

Wat is Forxiga?

Forxiga is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes type-2, maar ook kan worden voorgeschreven bij nierziekten of hartfalen. Het geneesmiddel is een SGLT2-remmer. Dit type medicijn werkt door de nieren te helpen glucose uit het bloed te verwijderen en via de urine uit te scheiden.

  • Dosering: Forxiga Dapagliflozine
  • Prijs Forxiga (incl. online consult): vanaf € 102,95 per behandeling.

Werking van Forxiga

Dapagliflozine werkt in de nieren door het effect van het SGLT2-eiwit te remmen. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het opnieuw absorberen van glucose (suiker) in de bloedbaan. Door het afremmen van SGLT2, wordt glucose niet opnieuw geabsorbeerd maar in plaats daarvan uitgescheiden via de urine. Dit heeft een verlaging van de bloedsuikerspiegel tot gevolg, wat gunstig is als u diabetes heeft. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel heeft Forxiga ook effect op het gewicht en de bloeddruk. Omdat overtollige glucose wordt uitgescheiden in de urine, kan dit bij sommige patiënten leiden tot licht gewichtsverlies. Bovendien kan het effect op de nieren leiden tot een verminderde bloeddruk. Daarnaast is gebleken dat dit geneesmiddel ook beschermt tegen het erger worden van hartfalen, zelfs bij mensen die geen diabetes hebben.

De gebruiksaanwijzing van Forxiga

Forxiga wordt geleverd in tabletten, die moeten worden ingenomen volgens de voorschriften van de arts. De gebruikelijke dosering is één tablet per dag, bij voorkeur in de ochtend, met of zonder voedsel. Het is belangrijk om de instructies van de arts nauwkeurig op te volgen en de voorgeschreven dosis niet te overschrijden. Als een dosis wordt gemist, moet deze zo snel mogelijk worden ingenomen, behalve als het bijna tijd is voor de volgende geplande dosis. In dat geval moet de gemiste dosis worden overgeslagen en moet de normale dosering worden voortgezet. Het is aanbevolen om regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren volgens de aanwijzingen van de arts om de effectiviteit van de behandeling te evalueren.

Forxiga bijsluiter

Mogelijke bijwerkingen

Net als alle medicijnen kan Forxiga bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen ervaart. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder andere urineweginfecties (door een toename van glucose in de urine), schimmelinfecties in de geslachtsorganen, meer dorst en meer plassen, vermoeidheid en duizeligheid. Duizeligheid kan ontstaan doordat de medicatie invloed heeft op de bloeddruk. Houd er rekening mee dat ook hypoglykemie een bijwerking kan zijn van Forxiga. Hierbij is sprake van een lage bloedsuikerspiegel. Het risico hierop is het grootst als Forxiga gebruikt wordt in combinatie met andere geneesmiddelen. Het is daarom belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Dat geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare medicatie of supplementen.

Het is belangrijk om alle bijwerkingen, zowel mild als ernstig, aan de arts te melden. Ernstige bijwerkingen zoals allergische reacties, nierproblemen of uitdroging zijn zeldzaam, maar vereisen onmiddellijke medische aandacht. Zoek daarom direct medische hulp als u symptomen herkent van een ernstige bijwerking. En voordat Forxiga wordt voorgeschreven, zal een arts de geschiktheid en veiligheid van het medicijn voor u moeten beoordelen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Soortgelijke medicijnen