Gliclazide

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Gliclazide
Categorie
Wij laten zien:

Wanneer er te veel suiker in het bloed zit, kan dit schadelijk zijn voor ogen, zenuwen, nieren en hart en bloedvaten. Het is daarom belangrijk dat suikerziekte (diabetes mellitus) behandeld wordt. Hiervoor kan bij type-2-diabetes het geneesmiddel Gliclazide voorgeschreven worden.

  • Dosering: Gliclazide 30 mg
  • Prijs Gliclazide (incl. online consult):  € 66,50

De werking van Gliclazide

Als u diabetes heeft, is de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog. Dit kan allerlei symptomen geven, waaronder dorst, wazig zien, vermoeidheid, een droge mond of wondjes die slecht genezen. Op termijn kan een te hoge bloedsuiker schade veroorzaken aan hart, nieren, zenuwen en ogen. Door het gebruik van Gliclazide kan bij type-2-diabetes de bloedsuiker verlaagd worden. Belangrijk is dat dit type diabetes ook gelet wordt op de levensstijl. Voldoende bewegen en eten van minder calorieën kan helpen om de klachten te verminderen. Gliclazide kan daarnaast de alvleesklier stimuleren om meer insuline aan het lichaam af te geven. Door die verhoogde aanmaak van insuline daalt de bloedsuiker. Dit effect is binnen een half uur merkbaar. U zult minder last krijgen van symptomen van diabetes en na enkele weken zal u zich ook minder vermoeid voelen. Heeft Gliclazide het gewenste effect? Dan zal u de medicatie dagelijks moeten gebruiken.

De gebruiksaanwijzing van Gliclazide

Gaat u dit geneesmiddel gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door, zodat u weet hoe u het dient te gebruiken. Ook uw arts en apotheker kunnen u meer vertellen over het gebruik. Meestal gelden de volgende instructies voor gebruik:

  • Deze medicatie is beschikbaar in de vorm van tabletten met gereguleerde afgifte (MGA) en in de vorm van tabletten met verlengde werking (MR). De MGA-tabletten werken 8 tot 24 uur. De MR-tabletten werken zo’n 24 uur;
  • Slik de tabletten heel door met wat water;
  • Vindt u het lastig om de tabletten heel door te slikken? Als de tablet een breukstreep heeft, mag u deze op die streep doormidden breken. Slik daarna de beide helften van de tablet heel door, met wat water;
  • Neem de medicatie in vlak voor of tijdens de maaltijd. Let er daarbij op dat de maaltijd wat koolhydraten bevat (bijvoorbeeld wat pasta, rijst, brood of aardappelen);
  • Slikt u de medicatie een keer per dag? Neem deze dan in tijdens de eerste maaltijd van de dag;
  • Dient u de medicatie twee keer per dag te gebruiken? Slik de eerste tablet dan bij het ontbijt en de tweede bij het avondeten;
  • Als u de medicatie drie keer per dag gebruikt, kunt u dit doen bij het ontbijt, bij de lunch en bij het avondeten;
  • Bij voldoende effect mag u de medicatie langere tijd gebruiken. Het kan gebeuren dat u op een gegeven moment merkt dat het middel niet meer zo goed werkt. Overleg dan met uw arts over andere bloedsuikerverlagers.

Gliclazide Bijsluiter

Mogelijke bijwerkingen van Gliclazide

Medicijnen kunnen naast het gewenste effect ook ongewenste effecten hebben. Ook bij het gebruik van Gliclazide kunt u te maken krijgen met bijwerkingen. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht. U kunt onder meer last krijgen van hypo’s, waarbij sprake is van een te lage bloedglucose. U krijgt dan bijvoorbeeld last van verwardheid, vermoeidheid en duizeligheid.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.