Om een zwangerschap te voorkomen kunnen verschillende voorbehoedsmiddelen gebruikt worden. Het Mirena anticonceptiespiraaltje is hier een voorbeeld van. Mirena kan niet alleen voorgeschreven worden ter voorkoming van zwangerschap, maar ook als er sprake is van zware menstruatieklachten, overgangsklachten of abnormaal vaginaal bloedverlies.
- Dosering: Mirena IUP 1 St.
- Prijs Mirena (incl. online consult): vanaf € 59,25
De werking van Mirena
Het Mirena spiraaltje wordt geplaatst in de baarmoedermond. Het spiraaltje heeft de vorm van een T, en geeft nadat het is ingebracht levonorgestrel vrij. Dit hormoon houdt de eisprong tegen, waardoor u niet zwanger kunt worden. Het spiraaltje kan in verschillende situaties voorgeschreven worden. Niet alleen wanneer u een zwangerschap wilt voorkomen, maar bijvoorbeeld ook als u veel last hebt van menstruatie- of overgangsklachten. Als het gaat om overgangsklachten wordt het spiraaltje altijd voorgeschreven in combinatie met overgangsklachten.
Zo gebruikt u Mirena
De arts kan het Mirena spiraaltje bij u inbrengen. Hiervoor wordt een speciale applicator gebruikt. Op welk moment dit het beste kan gebeuren hangt af van uw situatie:
- Doorgaans is het gemakkelijker om het spiraaltje tijdens de menstruatie in te brengen. De baarmoedermond staat dan namelijk iets wijder open, waardoor het spiraaltje makkelijker geplaatst kan worden. Laat het spiraaltje in ieder geval binnen zeven dagen na het begin van uw maandelijkse periode plaatsen, als u wilt dat de medicatie direct betrouwbaar is;
- Als u bent bevallen, is het belangrijk om minimaal zes weken na de bevalling te wachten voordat u het spiraaltje laat plaatsen;
- Gebruikt u de medicatie in verband met overgangsklachten en heeft u uw laatste ongesteldheid al gehad? Dan kan het spiraaltje direct geplaatst worden;
- Wilt u de oude spiraal vervangen voor een nieuw exemplaar? Dat kan op elk moment.
De levensduur van het spiraaltje verschilt. Sommige spiraaltjes dienen na vijf jaar vervangen te worden, terwijl andere pas na zes jaar verwisseld hoeven te worden. Gebruikt u het spiraaltje in verband met overgangsklachten? Dan mag u ervan uitgaan dat de medicatie minimaal drie jaar werkt. Raakt u toch zwanger na plaatsing van het spiraaltje? Dan is het van groot belang dat het spiraaltje zo spoedig mogelijk verwijderd wordt. Houd er wel rekening mee dat u in dat geval een miskraam kunt krijgen. U kunt er ook voor kiezen om het spiraaltje te laten zitten, maar dit zorgt voor meer risico’s tijdens de zwangerschap.
Mogelijke bijwerkingen
Medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Ook bij gebruik van het Mirena spiraaltje kunnen er bijwerkingen optreden, door de werkzame stof (levonorgestrel) in het spiraaltje. Doorgaans ervaart u de meeste klachten in de eerste drie maanden na het inbrengen. Houdt u ook daarna nog klachten? Overleg dan met uw arts. Wellicht zijn er andere vormen van anticonceptie waar u minder last van heeft. Door het spiraaltje kunt u klachten krijgen zoals rugpijn, buikpijn, een onregelmatige menstruatie en infecties in de baarmoeder of eileiders.