Komboglyze is een medicijn dat wordt gebruikt wanneer een behandeling voor diabetes type 2 nodig is. Dit middel kan worden gebruikt wanneer andere medicijnen onvoldoende effect hebben gehad. Daarmee kan het bloedsuikergehalte in het bloed onder controle worden gehouden. Dit is nodig om andere klachten, die voortkomen uit diabetes, te voorkomen. Denk dan aan aandoeningen aan de ogen, de nieren, het hart en de bloedvaten. Wel zijn er ook een aantal bijwerkingen waarvan de kans groot is dat deze kunnen optreden. Het is belangrijk om hier goed op te letten bij het gebruik van het medicijn.
- Dosering: 2,5 mg. saxagliptine en 850 mg. metformine
- Prijs Komboglyze (incl. online consult): 56 tabletten – € 103,99
Heeft Komboglyze bijwerkingen?
De bijwerkingen van Komboglyze die kunnen optreden kunnen variëren van verminderde eetlust, misselijkheid, overgeven en diarree tot duizeligheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook het proeven van een metaalsmaak in de mond, spier- en gewrichtspijn, indigestie, infectie aan de urineweg en impotentie willen weleens voorkomen als bijwerkingen door het gebruik van dit middel. In de meeste gevallen zal de bijwerking slechts korte tijd aanhouden. Wanneer dit echter niet zo blijkt te zijn, dan kan het verstandig zijn om een arts in te schakelen om hiernaar te laten kijken. Dit komt de gezondheid ten goede.
Hoe is Komboglyze te gebruiken?
Het gebruik van Komboglyze is gemakkelijk. Het gaat om het innemen van een tablet tweemaal per dag. Dit gebeurt rondom de maaltijden. Dit is nodig omdat goede vertering de werking van het medicijn kan helpen bevorderen. Daarbij is het wel belangrijk om het medicijn in het geheel door te slikken. Gebruik hiervoor enkele slokken water. Op die manier kan gemakkelijker worden gezorgd dat de tabletten worden doorgeslikt. Let ook op dat goed aan het dieet en de leefwijze op het gebied van lichaamsbeweging wordt gehouden. Ook dit komt de werking ten goede.
De werkzame stoffen
In Komboglyze zitten twee werkzame stoffen. In de eerste plaats is er metformine, een stof die in vrijwel alle diabetes type 2 medicijnen te vinden is. Dit wordt aangevuld met saxagliptine. Zo kan het medicijn ook beter werken bij patiënten die aan alleen metformine niet voldoende blijken te hebben. Dit maakt de regulering van bloedsuikers beter mogelijk.