Verdovende zalf

Wij laten zien:

Bij pijn op de huid kan in veel gevallen een verdovende zalf aangebracht worden om de klachten te verlichten. Zo’n zalf bevat dan vaak de werkzame stoffen lidocaïne en prilocaïne. Deze stoffen horen tot de lokale anesthetica. Wilt u zo’n middel gaan gebruiken. Via de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Op basis van deze informatie kan een onafhankelijk arts beoordelen of deze medicatie geschikt voor u is. Na akkoord kunt u het doorgaans de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd krijgen.Verdovende zalf bestellen zonder recept ↓

 • Dosering: 5 gram of 30 gram Lidocaine/Prilocaine
 • Prijs verdovende zalf/crème (incl. online consult): v.a. 45,95

Wat is verdovende zalf?

Het inbrengen van een naald en het uitvoeren van kleine huidoperaties kan leiden tot plaatselijke pijn op de huid. Soms wordt verdovende crème ook gebruikt om de geslachtsorganen te verdoven, bijvoorbeeld om wratjes op die plek te verwijderen. Ook thuis kunt u zulke crème gebruiken, bijvoorbeeld wanneer u beschadigde huid moet schoonmaken of wanneer u last heeft van pijnlijke zweren. Emla wordt ook gebruikt bij het zetten van een tatoeage en een voortijdige zaadlozing.

Werking van verdovende zalf

Verdovende zalf zorgt ervoor dat het oppervlak van de huid tijdelijk verdoofd raakt. Hierdoor voelt u op die plek dus geen of minder pijn. Dat is handig wanneer er een kleine medische ingreep moet plaatsvinden. U voelt dan geen pijn, al kunt u wel druk of aanraking op de huid voelen. De verschillende toepassingen zijn niet voor iedereen geschikt. Bij volwassenen en bij kinderen kan het middel gebruikt worden om de huid te verdoven voor zo’n kleine operatie of voor het inbrengen van een naald. Bij volwassen en jongeren kan het echter ook gebruikt worden om de geslachtsorganen te verdoven, bijvoorbeeld omdat daar een injectie geplaatst moet worden, of omdat er een kleine medische ingreep plaatsvindt. Wilt u het middel gebruiken om de huid te verdoven bij het verwijderen of het schoonmaken van beschadigde huid? Dan kan dit alleen als u volwassen bent.

Emla verdovende crème

Een voorbeeld van een hydrofiele verdovende zalf is Emla crème. Deze crème kan aangebracht worden op de plek die verdoofd moet worden, bijvoorbeeld omdat er met een injectienaald geprikt moet worden. De werkzame bestanddelen in dit geneesmiddel zorgen ervoor dat de hoeveelheid pijnprikkels verminderd worden. Hierdoor voelt u geen echte pijn meer, maar u kunt nog wel aanraking of druk voelen. Het is daarom een goed middel om pijn te verminderen, terwijl u toch volledig bij bewustzijn blijft.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u een verdovende zalf gebruiken? Zorg er dan altijd voor dat u voor gebruik de bijsluiter goed doorleest. U vindt hierin bijvoorbeeld meer informatie over de juiste wijze van gebruik en over de mogelijke bijwerkingen die u kunt ervaren door dit middel.

Over het algemeen gelden voor de verdovende crèmes de volgende aanwijzingen in gebruik:

 • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op;
 • Het hangt van de reden waarom u de crème gebruikt af wat het juiste gebruik is;
 • Uw arts of apotheker kan u laten zien hoe u de crème op de juiste wijze kunt aanbrengen en even met u oefenen als dat nodig is;
 • Wordt de crème op de geslachtsdelen gebruikt? Dan mag dit alleen onder toezicht van een verpleegkundige of arts;
 • Gebruik de crème niet op beschadigde huid, behalve als het gaat om een zweer aan uw been;
 • Gebruik de crème ook niet op plekken waar uitslag of eczeem zit;
 • Smeer niet vlakbij of in de ogen, neus, oren of mond;
 • Gebruik dit geneesmiddel ook niet bij de anus;
 • Gebruik het ook niet op de geslachtsdelen van kinderen;
 • Gebruikt u regelmatig een verdovende crème? Probeer hier dan zo min mogelijk mee in aanraking te komen, om overgevoeligheid te voorkomen.

Waar wordt verdovende zalf voor gebruikt?

 • Het zetten van tatoeages
 • Vroegtijdige zaadlozing

Bijwerkingen

Bij gebruik van medicatie kunt u te maken krijgen met bijwerkingen. Dat geldt ook bij het gebruik van verdovende zalf. Het is belangrijk om voor het eerste gebruik op de hoogte te blijven van mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u, als dat nodig is, snel medische hulp zoeken.

Over het algemeen kunnen verdovende crèmes de volgende bijwerkingen geven:

 • Vaak (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): een branderig gevoel op de plek waar het is aangebracht, plaatselijke huidreacties op de plek van aanbrengen (zoals roodheid en zwelling);
 • Soms (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): gevoelloosheid of tintelingen op de plek van aanbrengen als er sprake is van behandeling van slijmvliezen, bij de behandeling van zweren aan het been irritatie op de plaats van aanbrengen;
 • Zelden (bij 1 of minder dan op de 1000 mensen): allergische reacties, methemoglobinemie.

Kijk in de bijsluiter van het geneesmiddel voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen en meer informatie hierover.

Verdovende zalf bijsluiter

Bij andere medicatie

Het is van belang dat u uw arts vertelt welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking hebben. Zo’n wisselwerking kan bijvoorbeeld ontstaan met geneesmiddelen tegen infecties, epilepsiemedicatie, andere medicatie voor plaatselijke verdoving en geneesmiddelen tegen hartritmestoornissen.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts weet welke medische aandoeningen u verder heeft of in het verleden heeft gehad. In sommige gevallen is verdovende crème namelijk niet of minder geschikt.

Mag ik verdovende crème gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Overleg dan eerst met uw arts over het gebruik van dit middel. Bij het geven van borstvoeding worden de werkzame stoffen uitgescheiden in de moedermelk, maar met zo’n laag gehalte dat dit over het algemeen geen risico vormt voor het kind.

Kan dit middel mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Het is niet aannemelijk dat verdovende crème de rijvaardigheid kan beïnvloeden. U mag daarom gewoon blijven autorijden wanneer u een dergelijk middel gebruikt.

Kan ik allergisch zijn voor verdovende crème?

Kijk voor het eerste gebruik in de bijsluiter voor een overzicht van bestanddelen. Bent u allergisch voor een van de genoemde bestanddelen? Meld dit dan aan uw arts en gebruik het geneesmiddel niet. Mogelijk zijn er veilige alternatieven. Bekijk hier meer informatie over Emla.

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.