Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vaginale schimmelinfectie

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de schimmel candida albicans. Dit is een schimmel die van nature in de vagina van elke vrouw voorkomt. Schimmels en bacteriën zorgen voor een gezonde vagina. Wanneer de balans tussen de verschillende bacteriën en schimmels verandert, dan zal dit ertoe kunnen leiden dat sommige schimmels te groot worden. Dit is het begin van de schimmelinfectie. Er zijn een aantal oorzaken van deze infectie die in eerste instantie juist het tegenovergestelde lijken te doen. Het is altijd belangrijk om deze klachten goed te behandelen zodat deze volledig verdwijnen. Zeker ook omdat de infectie bijvoorbeeld problemen bij de seks kunnen opleveren.

Oorzaken van vaginale schimmelinfecties

De oorzaken van vaginale schimmelinfecties zijn misschien niet direct voor de hand liggend. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat de vagina te veel met zeep is gewassen in een periode. Ook kan het het gevolg zijn van het gebruik van antibiotica. Soms is het ook het gevolg van een verhoogde oestrogeenspiegel. Dit betekent dus dat vrouwen die de pil slikken niet iets meer vatbaar zijn voor de infecties dan andere vrouwen. Het is daarom ook belangrijk om de symptomen goed te herkennen. Door de symptomen goed te kunnen herkennen kan er snel worden gehandeld bij het ontstaan van een infectie.

Vaginale schimmelinfectie herkennen

Het is belangrijk om te weten dat een schimmelinfectie aan de vagina niet altijd schadelijk hoeft te zijn. Er zijn ook situaties waarin deze vanzelf overgaan. Wel is het goed om op de klachten die bij de infectie kunnen optreden te letten. Het gaat dan over jeuk, ook op de schaamlippen. Ook kan het gaan om witte, brokkelige afscheiding. Daarnaast kan het om een rood en pijnlijk slijmvlies gaan dat zwellingen vertoont. In sommige gevallen kan de vagina pijn gaan doen of een branderig gevoel geven bij het plassen of bij de seks. Deze klachten zijn allemaal een goed indicatie om iets aan de infectie te doen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.