Rosuvastatine

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Wij laten zien:

Wat is Rosuvastatine?

Als u te veel cholesterol in het bloed heeft, kan de arts een middel zoals Rosuvastatine voorschrijven. Dit geneesmiddel behoort tot de groep statines. Ook als u een grotere kans heeft op een beroerte of een hartaanval kan de arts dit middel voorschrijven.

  • Dosering: zoals uw arts heeft voorgeschreven
  • Prijs Rosuvastatine (incl. online consult): vanaf € 61,25

Zo werkt Rosuvastatine

Statines worden bij een te hoge cholesterol voorgeschreven wanneer een verandering in eetgedrag en beweegpatroon onvoldoende effect heeft. De veranderingen in eten en beweging moeten wel altijd voortgezet blijven worden, ook wanneer u statines gebruikt. Het kan ook zijn dat u deze medicatie krijgt voorgeschreven omdat u een verhoogde kans heeft op een beroerte of hartaanval. Dit kan voorkomen wanneer u de ziekte atherosclerose heeft. Deze aandoening kan ontstaan wanneer vetachtige stoffen zich ophopen in de bloedvaten. Rosuvastatine is van invloed op een van die vetachtige stoffen: cholesterol. In het bloed zit zowel goede als slechte cholesterol. Rosuvastatine zorgt ervoor dat de hoeveelheid goed cholesterol toeneemt en de hoeveelheid slecht cholesterol afneemt. Het lastige is dat u niets merkt van te veel cholesterol, waardoor de aandoening vaak pas laat ontdekt wordt. Wanneer de bloedvaten zich vernauwen doordat de vetten zich ophopen neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Het is dus belangrijk dat er op tijd actie wordt ondernomen.

Zo gebruikt u Rosuvastatine

Wanneer u Rosuvastatine gaat gebruiken zal uw arts u uitleggen hoe u het dient in te nemen. Over het algemeen gelden voor dit middel de volgende aanwijzingen in gebruik:

  • Slik de tabletten heel door, met wat water;
  • Slik de medicatie een keer per dag. Het maakt niet uit op welk tijdstip u het inneemt en ook niet of u dit met of zonder voedsel doet;
  • Het is wel praktisch om de tabletten dagelijks rond hetzelfde tijdstip te slikken, zodat u de medicatie minder snel vergeet;
  • De startdosering voor het verlagen van de cholesterol is doorgaans 5 tot 10 mg. De dosering hangt mede af van de hoogte van uw cholesterol en de kans die u heeft op een beroerte of hartaanval;
  • De maximale dosering is 40 mg per dag.

Als u ouder bent dan 70 jaar, u matige nierproblemen heeft, van Aziatische afkomst bent en/of u spierpijn krijgt door de medicatie kan de arts een lagere dosering voorschrijven. Spierpijn is een van de bijwerkingen die gebruik van dit middel kan geven. Lees voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen de bijsluiter.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.