Striae: hoe kun je er vanaf komen?

Wij laten zien:

Striae als klacht is vaak vooral bekend van zwangerschappen. Toch is dit niet de enige reden waarom deze huidaandoening kan ontstaan. Het is namelijk ook een klacht die geldt wanneer het lichaam op andere manieren een snelle groei kent. Daardoor zijn dus bijvoorbeeld ook bodybuilders een potentiële risicogroep. Daarnaast is het ook zo dat er een aantal zeldzame aandoeningen zijn die striae met zich meebrengen. Het aantal mensen dat er op die manier mee te maken krijgt is echter zeer beperkt te noemen. Het is dus goed om te weten hoe de gebruikelijk redenen bestreden worden.

Het ontstaan van striae

Het ontstaan van striae is te vinden in het snelle groeien van het lichaam. Onderhuids gaat dit dan sneller dan de huid aankan. Op die manier ontstaan de strepen die gepaard gaan met het oprekken van de huid. De spanning op de huid is dan te groot waardoor er scheuren in het weefsel net onder de huid ontstaan. Het doet geen pijn, maar de strepen zijn wel duidelijk zichtbaar. Dit worden uiteindelijk littekens die niet zullen verdwijnen. De effecten op de gezondheid zijn daarom ook op andere plekken te zoeken dan fysiek.

Effecten

Hoewel de striae geen pijn doen kunnen deze wel flink inhakken op de gezondheid. De plekken blijven immers zichtbaar. Dit geeft veel cosmetische schade. Dit kan dan weer leiden tot emotionele schade. Om die reden is het dus wel van belang om iets te kunnen doen aan de klachten. De effecten kunnen immers zo ver gaan als het in een depressie belanden. Ze worden als lelijk ervaren. Een probleem is dan ook dat er nog altijd veel onderzoek nodig is naar het behandelen van de aandoening zelf. Het wel of niet krijgen van striae kan bovendien variëren.

De oplossingen

Er zijn verschillende middelen die kunnen helpen bij het behandelen van striae. Wel moet daarbij gezegd worden dat er nog geen bindend uitsluitsel gegeven kan worden over de werking van deze middelen. Dit geldt voor zwangerschapsstriemen, maar bijvoorbeeld ook bij striae op de borst of op de plekken waar de spieren gegroeid zijn bij bodybuilders. Hier moet dus wel rekening mee gehouden worden.

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.