Rusteloze benen

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat zijn rusteloze benen?

Uw arts neemt uw medische voorgeschiedenis en vraagt om een beschrijving van uw symptomen. Een diagnose van RLS/WED is gebaseerd op de volgende criteria, vastgesteld door de International Restless Legs Syndrome Study Group en de International Classification of Sleep Disorders:

  • U heeft een sterke, vaak onweerstaanbare drang om uw benen te bewegen, meestal gepaard gaande met ongemakkelijke gewaarwordingen die meestal worden beschreven als kruipen, kruipen, krampen, tintelingen of trekken.
  • Uw klachten beginnen of worden erger als u rust, zoals zitten of liggen.
  • De klachten worden gedeeltelijk of tijdelijk verlicht door activiteit, zoals lopen of stretchen.
  • Uw klachten zijn ’s nachts erger.
  • Symptomen kunnen niet alleen verklaard worden door een andere medische of gedragsmatige aandoening.

Uw arts kan een lichamelijk en neurologisch onderzoek uitvoeren. Bloedonderzoek, met name op ijzertekort, kan worden bevolen om andere mogelijke oorzaken van uw klachten uit te sluiten.

Daarnaast kan uw arts u doorverwijzen naar een slaapspecialist. Dit kan een overnachting in een slaapkliniek inhouden, waar artsen uw slaap kunnen bestuderen als een andere slaapstoornis zoals slaapapneu wordt vermoed. Echter, een diagnose van RLS/WED vereist meestal geen slaaponderzoek.

Behandeling

Soms verlicht de behandeling van een onderliggende aandoening, zoals een ijzertekort, de symptomen van het rusteloze benensyndroom sterk. Het corrigeren van een ijzertekort kan inhouden dat er mondeling of intraveneus ijzersuppletie moet worden toegediend. Nochtans, neem ijzersupplementen slechts met medische supervisie en nadat uw arts uw bloed-ijzerniveau heeft gecontroleerd.

Als u RLS/WED heeft zonder een bijbehorende aandoening, richt de behandeling zich op veranderingen in levensstijl. Als die niet effectief zijn, kan uw arts medicijnen voorschrijven.

Medicatietherapie

Verschillende voorgeschreven medicijnen, waarvan de meeste ontwikkeld zijn om andere ziekten te behandelen, zijn beschikbaar om de rusteloosheid in uw benen te verminderen. Deze omvatten:

  • Geneesmiddelen die dopamine in de hersenen verhogen. Deze medicijnen beïnvloeden het niveau van de chemische boodschapper dopamine in uw hersenen. Ropinirole (Requip), rotigotine (Neupro) en pramipexole (Mirapex) zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration voor de behandeling van matige tot ernstige RLS/WED.
  • De bijwerkingen op korte termijn van deze medicijnen zijn meestal mild en omvatten misselijkheid, licht in het hoofd en vermoeidheid. Ze kunnen echter ook impulscontrolestoornissen veroorzaken, zoals dwangmatig gokken en slaperigheid overdag.
  • Geneesmiddelen die de calciumkanalen beïnvloeden. Bepaalde medicijnen, zoals gabapentine (Neurontin), gabapentine enacarbil (Horizant) en pregabaline (Lyrica), werken voor sommige mensen met RLS/WED.
  • Opioïden. Verdovende medicijnen kunnen milde tot ernstige symptomen verlichten, maar ze kunnen verslavend zijn bij gebruik in hoge doses. Enkele voorbeelden zijn codeïne, oxycodon (OxyContin, Roxicodon), gecombineerd oxycodon en acetaminofen (Percocet, Roxicet), en gecombineerd hydrocodon en acetaminofen (Norco, Vicodin).
  • Spierontspanners en slaapmiddelen. Bekend als benzodiazepines, deze geneesmiddelen helpen u beter slapen ’s nachts, maar ze elimineren niet de been sensaties, en ze kunnen overdag slaperigheid veroorzaken. Een veel gebruikt kalmerend middel voor RLS/WED is clonazepam (Klonopin). Deze geneesmiddelen worden over het algemeen alleen gebruikt als er geen andere behandeling is die verlichting biedt.

Het kan verscheidene proeven voor u en uw arts vergen om de juiste medicatie of combinatie van medicijnen te vinden die het beste voor u werken.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.