Rosacea

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is rosacea?

De aandoening rosacea is goed zichtbaar in het gezicht. Doordat de huid rood wordt en bultjes of puistjes gaat vertonen kan de klacht worden herkend. Het lijkt in bepaalde opzichten op acne, met dat verschil dat de ontstekingen in omvang veel kleiner zijn en daardoor de rode huid meer de overhand kan hebben in plaats van de puisten. Vooral het voorhoofd, de wangen en de kin zijn hier zeer vatbaar voor. Hoewel de klachten flink wat last kunnen bezorgen zijn ze niet gevaarlijk. Een behandeling kan goed helpen bij het wegnemen van de klachten, waarna er geen verdere hinder meer van ondervonden hoeft te worden in de toekomst.

Oorzaak van rosacea

Een echte oorzaak van rosacea is niet te geven. Het is een klacht die vooral voorkomt bij vrouwen vanaf dertig jaar. De oorzaak is bovendien lastig in te schatten door het verloop van de klachten. Zo kan het bijvoorbeeld vaak voorkomen dat de klachten langzaam maar zeker erger worden. Het hinderlijke daarbij is dat deze toename met pieken en dalen gaat. De klachten worden dan eerst iets lichter, om vervolgens heviger terug te keren. Dit kan keer op keer opnieuw gebeuren waardoor uiteindelijk hevige hinder van de uitwerking van rosacea ondervonden kan worden. Wel is er een indicatie dat er een bepaalde mate van erfelijkheid bestaat. In één op de drie gevallen hebben familieleden te maken met dezelfde klachten.

Herkennen van rosacea

Het herkennen van rosacea kan worden gedaan aan de hand van een aantal uitwerkingen van de ziekte. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gebloosd. De roodheid in het gezicht kan bovendien blijvend zijn. Daarnaast zal er veel hinder van bultjes en puistjes in het gezicht op de plekken waar de huid het meest vatbaar is zijn. Een andere vorm is een wat vlekkerige rode uitslag. Dit is te wijten aan het opzetten van de bloedvaatjes in het gezicht. Uiteindelijk kunnen ook ontstekingen optreden. Het gaat dan om de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Dit kan flinke last van de ogen opleveren.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.