Wie last heeft van overprikkelde zenuwen in de hersen kan mogelijk baat hebben bij het gebruik van Lyrica. Dit medicijn kan de zenuwen tot rust brengen. Klachten die ermee bestreden kunnen worden zijn bijvoorbeeld epilepsie, zenuwpijn, gevoelens van angst, rusteloze benen en in sommige gevallen een voortdurende hik. Afhankelijk van de klacht die behandeld wordt kan het enkele dagen tot enkele weken duren voor het medicijn werkt. In het begin zullen vooral bijwerkingen optreden, dit komt omdat de werking van het medicijn dan nog niet goed merkbaar is.
- Dosering: 25 mg. tot 300 mg. pregabaline
- Prijs Lyrica (incl. online consult): capsules – vanaf € 73,70
Bijwerkingen van Lyrica
Hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, pijn en sufheid zijn bijwerkingen die, zeker in het begin, vaak kunnen voorkomen bij het gebruik van Lyrica. In dat geval is het dus ook belangrijk om er goed op te letten dat klusjes zoals autorijden of op een ladder staan zoveel als mogelijk vermeden worden. Op latere momenten zullen deze bijwerkingen wegtrekken. Dit komt bij tien tot dertig procent van de gebruikers voor. Een andere bijwerking die voorkomt, maar slechts zeer zelden, is die van overgevoeligheid voor de werkzame stof. In dat geval moet direct een einde worden gemaakt aan de behandeling met dit medicijn en de dokter worden ingelicht.
Hoe is Lyrica te gebruiken?
Lyrica komt in de vorm van capsules. Deze moeten in het geheel worden doorgeslikt. Enkele slokken water zijn vaak voldoende om dit voor elkaar te krijgen. Er is geen vast voorgeschreven moment op de dag, dit mag dus naar eigen inzicht worden bepaald. Vaste tijdstippen kiezen kan slim zijn om vergeten te minimaliseren. Daarnaast is het zo dat bij gebruik meerdere malen per dag de innamemomenten zo goed als mogelijk verdeeld moeten worden over de gehele dag. Dit bevordert de werking van de medicijnen. Het gebruik is meestal voor een korte duur van een week tot twee weken.
Actieve stoffen in Lyrica
De werkzame stof die in Lyrica te vinden is draagt de naam pregabaline. De stof heeft effect op de informatieoverdracht naar de hersenen. Stoffen en prikkels die allerlei reacties in het lichaam uitlokken hebben minder effect op de hersenen wanneer deze medicijnen worden gebruikt. Dit komt doordat de werking vooral op de zenuwen grip heeft.