Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Maag en darm

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat zijn maag- en darmklachten?

Aan de maag- en darmen kunnen verschillende klachten ontstaan die vaak in verband met elkaar staan. Daardoor zijn er ook middelen die gebruikt kunnen worden om zowel de ene klacht als de andere tegen te gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om zweren. Ook andere problemen kunnen op vergelijkbare manier worden benaderd. Het is dan ook goed om te weten hoe hiermee omgegaan moet worden. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om snel de oplossing te vinden voor de klachten. Let op de volgende zaken om ervoor te zorgen dat dit goed gebeurt.

Een zweer

Het bekendste probleem dat zowel op de maag als de darmen betrekking heeft, is een zweer. Een maagzweer kan bijvoorbeeld in de maag zelf zitten, maar het kan ook net erbuiten zitten. In dat geval zit het op de twaalfvingerige darm. Door een scheurtje in het slijmvlies ontstaat deze klacht. Het is dus ook belangrijk dat dit dan op de juiste manier wordt aangepakt. Het gaat dan om meer dan het herstellen van de scheur zelf alleen. Het gaat vaak ook vooral om het behandelen van de symptomen waarmee het gepaard gaat.

De symptomen

De belangrijkste symptomen als het om een maag- of darmzweer gaat zijn te vinden op het gebied van maagzuur. Brandend maagzuur of zure oprispingen komen met grote regelmaat voor. In dat geval zal hier veel hinder van worden ondervonden. Bovendien krijgt de scheur in het slijmvlies de kans niet om te herstellen omdat het brandend zuur dit voortdurend in stand houdt. Andere klachten kunnen misselijkheid, een opgeblazen gevoel en braken zijn. De laatste komt daarbij niet zo vaak voor. Dit kan als een voordeel worden gezien omdat hier vaak ook geen behandeling voor nodig is. Er kan dan geconcentreerd worden op de kern.

De medicijnen

In de meeste gevallen zullen medicijnen worden gebruikt bij de behandeling van maag- of darmzweer. Het gaat dan bijvoorbeeld om protonpompremmers of andere maagzuurproductie-remmende middelen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de aanmaak van maagzuur wordt afgeremd. Daardoor krijgt de maag de kans om tot rust te komen en de klachten te herstellen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.