Thyrofix

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Thyrofix
Categorie
Wij laten zien:

Bij aandoeningen van de schildklier kunnen diverse soorten medicatie ingezet worden. Thyrofix is hier een voorbeeld van. Dit geneesmiddel kan onder meer ingezet worden bij een vergrote schildklier.

  • Dosering: Thyrofix 75, 100, 150 en 200 microgram
  • Prijs Thyrofix (incl. online consult): vanaf € 39,25

Zo werkt Thyrofix

Thyrofix bevat een werkzame stof die een vergelijkbare werking heeft als ons natuurlijke schildklierhormoon. Deze werkzame stof is evothyroxinenatrium. Thyrofix kan bij diverse schildklieraandoeningen ingezet worden. Zo wordt het voorgeschreven als er sprake is van een vergrote schildklier bij patiënten met een schildklier die normaal werkt. Ook kan het gebruikt worden om een herhaalde struma na een schildklier operatie te voorkomen. Verder wordt het middel ook wel ingezet om de groei van tumoren in de schildklier te onderdrukken, als er sprake is van schildklierkanker. Daarnaast kunnen de synthetische hormonen uit Thyrofix ook gebruikt worden om de natuurlijke schildklierhormonen te vervangen. Dit gebeurt vaak als de schildklier onvoldoende hormonen aanmaakt.

Voor wie is Thyrofix geschikt?

Thyrofix kan over het algemeen veilig worden gebruikt, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Zo mag u het middel niet gebruiken als u allergisch bent voor een van de bestanddelen. Ook als er sprake is van een niet-behandelde aandoening van hypofyse of bijnier kunt u Thyrofix niet gebruiken. Maakt uw schildklier te veel schildklierhormonen aan? Ook dan is dit niet het juiste middel. Ten slotte wordt aangegeven dat u na een hartaanval, of een plotselinge ontsteking van hartspier of hartwand Thyrofix niet dient te gebruiken. Overleg dan met uw arts over mogelijke alternatieven. Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van welke medicijnen u verder gebruikt en wat uw medische voorgeschiedenis is. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Uw arts kan beoordelen of hiervan sprake kan zijn. Heeft u een bepaalde hartaandoening, of stapt u over van andere medicatie? Meld dit dan bij de arts, zodat hij of zij kan beoordelen of Thyrofix geschikt is.

Thyrofix tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan dit middel veilig gebruikt worden. Wel is het van belang dat u uw arts op de hoogte stelt van de zwangerschap. Het kan namelijk nodig zijn dat de dosering wordt aangepast. Gebruik Thyrofix tijdens de zwangerschap ook niet in combinatie met thyrostatica. Dit zijn middelen die de werking van de schildklier remmen.

Thyrofix en alcohol

Er is geen wisselwerking bekend tussen alcohol en dit geneesmiddel. Dit betekent dat er geen waarschuwingen gelden voor het gebruik van alcohol.

Zo gebruikt u dit geneesmiddel

Thyrofix is beschikbaar in verschillende doseringen. De lagere doseringen worden doorgaans gebruikt om de hoeveelheid schildklierhormonen te stabiliseren als de schildklier te veel produceert. De medicatie wordt dan voorgeschreven in combinatie met thyrostatica. De hogere doseringen worden ook wel ingezet om te kunnen testen hoe goed de werking van de schildklier is. Wanneer u de medicatie gaat gebruiken zal uw arts de startdosering vaststellen en ook uitleg geven over het gebruik. In de bijsluiter kunt u ook een volledige gebruiksaanwijzing vinden. Daarnaast kan uw apotheker vragen beantwoorden. Meestal gelden voor Thyrofix in ieder geval de volgende instructies:

  • Neem de medicatie in op een nuchtere maag. Doe dit minimaal een half uur voordat u gaat ontbijten;
  • Neem de tabletten in met een beetje water of andere vloeistof;
  • Wordt de medicatie gebruikt door kinderen? Dan kan het handig zijn om de tabletten eerst te vermalen en dan te vermengen met wat water. Het is van belang dat het kind dit mengsel direct na bereiden opdrinkt;
  • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid. Heeft u het idee dat de medicatie onvoldoende effect heeft? Overleg dan met uw arts, om te bekijken of de dosering verhoogd moet worden.

Mogelijke bijwerkingen Thyrofix

Het gebruik van medicatie kan bijwerkingen veroorzaken. Dat geldt ook voor Thyrofix, maar het wil niet zeggen dat u er last van krijgt. Aangeraden wordt om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen, omdat hierin ook een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen staat. Zo kunt u als dat nodig is signalen op tijd herkennen. Stop in ieder geval direct met het gebruik van dit middel als u een ernstige allergische reactie krijgt. Schakel dan ook met spoed medische hulp in. Verder kunnen bijwerkingen voorkomen zoals een verhoogde eetlust, tremor (onvrijwillig beven), gewichtsverlies, slapeloosheid, hoofdpijn, kortademigheid en spierzwakte. Wanneer u veel hinder ervaart van de bijwerkingen is het raadzaam om te overleggen met uw arts. Wellicht kan de dosering aangepast worden, zodat u minder bijwerkingen ervaart, of zijn er alternatieve medicijnen die u kunt gebruiken.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Soortgelijke medicijnen