Behandeling van genitale wratten met Condyline

Wij laten zien:

Genitale wratten (Condylomata acuminata), behoren tot de seksueel overdraagbare aandoening oftewel SOA. Het is een erg besmettelijk virus dat op zich geen kwaad kan maar wel erg vervelend is. Dit is de enige soa die niet alleen door seks overgedragen kan worden, maar ook al door het gebruik van hetzelfde washandje of handdoek. Als je besmet bent met het virus, wil dat niet zeggen dat je daadwerkelijk de wratten krijgt. En het kan zelfs één tot acht maanden duren voordat ze ontstaan.

Grijswit tot rozerood kleuren

Genitale wratten komen voor in groepjes. Ze kunnen van grijswit tot rozerood kleuren en zitten vaak rond de vagina, penis of anus. De wratten zijn ongeveer één tot vijf mm groot. Doordat ze dicht bij elkaar zitten, lijkt de huid bloemkoolachtig. Soms kunnen ze ook net naast de schaamstreek zitten, waar het condoom net niet beschermt.

Sommige mensen hebben er geen last van en merken verder niks. Maar je kan ook last hebben van jeuk, pijn of een branderig gevoel. Er kan zelfs afscheiding uit de plasbuis of vagina komen.

Twijfel je of je genitale wratten hebt, dan is het verstandig om een afspraak met de huisarts in te plannen. Deze kan vaststellen of je inderdaad besmet bent of niet en kan je indien nodig een kuur voorschrijven, zoals Condyline. Dat is een applicatievloeistof waarin Podophyllotoxine in zit. Een moeilijke naam, maar het is een celdodend middel.

Verpakking van 5 ml

Condyline zit in een verpakking van 5 ml en ruikt naar alcohol. Dat is niet raar want dat zit er ook in, samen met melkzuur en natriumlactaat. Het is een kleurloze vloeistof die je zelf aan kan brengen met de plastic staafjes die er bij worden geleverd. Wel is het advies om de huid eromheen niet te raken door die bijvoorbeeld in te smeren met vaseline. Drie dagen achterelkaar twee keer per dag aanbrengen, dat is één kuur. Maar dit mag vijf weken herhaald worden met telkens tussenpozen van vier dagen.

Mocht het na die vijf weken nog niet over zijn, neem dan weer contact op met de huisarts. Die heeft nog de mogelijkheid om het weg te vriezen of het met een elektrisch lusje te verwijderen. Wij snappen best dat voor zoiets naar de huisarts gaan, een hele grote stap is. Niemand gaat daar voor z’n plezier naartoe en al helemaal niet als het om dit soort dingen gaat. Maar wat veel mensen vergeten is dat huisartsen op zijn geleid om zo te handelen dat er niks seksueels bij komt kijken. En geloof me dat hij of zij zo’n soort onderzoek net zo vervelend vindt als jij. Verplaatste schaamte. Omdat men iemand moet vragen of ze even mogen kijken.

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.