Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Conjunctivitis

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is Conjunctivitis?

Een ontsteking aan het bindvlies van de ogen wordt ook wel conjunctivitis genoemd. De slijmvliesbekleding die aan de binnenzijde van de ogen te vinden is, is dan ontstoken. Dit is de bekende oogontsteking waarbij een rood oog het bekendste symptoom is. Dit komt doordat de bloedvaatjes in het oog opzetten door de irritatie die door de ontsteking ontstaat. Aan de hand hiervan is dan ook goed te ontdekken hoe de ontsteking zich ontwikkeld wanneer dit behandeld wordt. Er zijn echter ook een aantal andere klachten die in de gaten gehouden moeten worden bij deze aandoening.

De klachten

Naast een rood oog heeft conjunctivitis ook een aantal meer fysieke klachten waarmee het gepaard gaat. Dat gaat dan bijvoorbeeld om jeuk of een branderig gevoel in het oog. Ook kan er een pijnlijk of irriterend gevoel ontstaan dat te vergelijken is met het gevoel alsof er iets in het oog zit. Wanneer deze problemen worden ervaren, dan zal er sprake zijn van de ontsteking van het bindvlies in het oog. Al zijn ook een ooglid- of een hoornvliesontsteking dan mogelijkheden. Dit zijn echter wel op zichzelf staande aandoeningen die geen verband met conjunctivitis hebben.

Redenen voor de aandoening

Er zijn talloze redenen waardoor conjunctivitis kan ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat er iets in het oog komt. Dit kan een daadwerkelijk vuiltje zijn. Het kan echter ook al om zoiets gaan als rook in het oog. Zelfs straling van een hoogtezon of van het lassen kunnen aanleidingen zijn voor de aandoening. Daarnaast zijn er allerlei infecties mogelijk. Bacteriën, virussen, schimmels en parasieten kunnen allemaal hun weg vinden naar het oog en daar de ontsteking in de hand werken. Het is dus ook belangrijk om hier dus goed op te letten. De problemen kunnen dan op de juiste wijze worden opgelost.

De medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die gebruikt kunnen worden om conjunctivitis te behandelen. In veel gevallen zal het om druppels gaan die in het oog moeten. Er is eigenlijk altijd sprake van een antibioticum in een bepaalde vorm. Hiermee kunnen dan de bacteriën of virussen worden afgeremd om op die manier te zorgen dat de aandoening en de symptomen gelijktijdig afnemen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.