Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Champix stoppen met roken

Wij laten zien:

Of u al jaren rookt of pas sinds korte tijd, er komt wellicht een moment dat u wilt proberen te stoppen. Stoppen met roken kan erg lastig zijn en u krijgt waarschijnlijk te maken met zowel lichamelijke als mentale afkickverschijnselen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, darmklachten en depressieve gevoelens. Veel mensen kiezen er bij een stoppoging dan ook voor om ondersteunende middelen of medicatie te gebruiken. Volledig zelfstandig stoppen zal u wellicht lukken maar vaak resulteert dit in een snelle terugval naar de nicotineverslaving. Ook is het onnodig om het uzelf moeilijk te maken wanneer er veilige en goede hulpmiddelen eenvoudig verkrijgbaar zijn.

Farmaceutisch middel

Champix is een farmaceutisch middel, geproduceerd door farmaceutisch gigant Pfizer, dat ondersteuning kan bieden wanneer u poogt te stoppen. Het middel is, in tegenstelling tot veel andere middelen, vrij van nicotine en onderdrukt de afkickverschijnselen. Dit voorkomt dat u snel teruggrijpt naar een sigaret. U vervangt dus niet de nicotine in sigaretten door een andere vorm van nicotine maar stopt eigenlijk direct met de inname van deze verslavende stof. Het middel bevat het bestanddeel varenicline, dit zorgt voor de remming van het verlangen naar nicotine. Door het lichamelijke deel van de verslaving met dit middel onder controle te krijgen, kunt u zelf werken aan de psychologische kant en het aanpassen van de levensstijl.

Nicotinereceptoren

Door Champix worden de nicotinereceptoren in de hersenen gestimuleerd, met als resultaat dat die enorme behoefte naar nicotine verdwijnt. Op deze manier is het eenvoudiger om te stoppen. Dit komt omdat u door het weg blijven van afkickverschijnselen minder snel terug valt. U voelt simpelweg niet meer de zin in een sigaret. Ook hoeft u alleen nog maar van het gewoonte roken af te komen. In principe neemt u dit middel gedurende 12 weken. Als u in die tijd stopt met roken, kan het middel in overleg afgebouwd worden.

Update 2021: Sinds juli 2021 is Champix niet meer leverbaar. 

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.