Het medicijn Ranitidine is een zogenaamde H2-antagonist. Dit zijn middelen die helpen bij het afremmen van de productie van maagzuur. In het geval hier te veel van wordt aangemaakt kan dit allerlei klachten veroorzaken of reeds bestaande klachten voorkomen te herstellen. Zuurbranden en zure oprispingen kunnen worden tegengegaan door het gebruik van dit medicijn. Er gelden bovendien relatief weinig problemen en restricties wat het gebruik ervan flink gemakkelijk maakt. Wel moet het altijd op de juiste wijze worden genomen voor het best mogelijke resultaat.
- Dosering: 75 mg/5ml 100 ml – 150mg 60 bruistabl.
- Prijs Ranitidine (incl. online consult): bruistabletten / tabletten – vanaf € 66,00
Hoe Ranitidine gebruiken
De tabletten zijn over het algemeen naar behoefte in te nemen. Dit kan overdag, maar ook ’s nachts wanneer hinder wordt ondervonden van het maagzuur. De werking is na dertig minuten al merkbaar. Bovendien is het tot wel 12 uur zo dat het middel zal werken. Daardoor kan met 1 à 2 tabletten op een dag worden volstaan. Desondanks mogen er tot maximaal 4 op een dag worden ingenomen. Het inslikken gebeurt het best met een half glas water, al mogen de tabletten ook puur worden ingenomen. Wel is het zo dat dit alleen mag vanaf 16 jaar en ouder.
Hoe is Ranitidine te bewaren
Het bewaren van Ranitidine kan op een gemakkelijke manier worden gedaan. Er kan namelijk gewoon een plek op de keukenplank worden gezocht. De medicijnen ondervinden normaal gesproken geen hinder van licht, temperatuur of vocht. Al wordt niet aangeraden om deze omstandigheden op te zoeken. Daarnaast is het zo dat de medicijnen een uiterste houdbaarheidsdatum kennen. Het is belangrijk om de overgebleven tabletten na het verstrijken van deze datum door een apotheker te laten vernietigen. Dit kan dan op een voor het milieu en de gezondheid veilige manier worden verzorgd. Houd de medicijnen ook buiten het bereik van kinderen en zorg voor gebruik van de originele verpakking.
Wanneer niet gebruiken?
Bij allergie, een verminderde nierfunctie, maagzweren, zweren in de twaalfvingerige darm, een verleden met porfyrie, een gestoorde spijsvertering, bij een longziekte, hartziekte of diabetes is het slim om het medicijn niet te gebruiken of in ieder geval een goed plan op te stellen met de arts om er zeker van te zijn dat dit veilig kan gebeuren.