Brevinor wordt als middel gebruikt in het kader van anticonceptie. Het is een combinatiepil die gebaseerd is op twee synthetische hormonen. Wanneer de pil op de juiste wijze wordt ingenomen, dan kunnen hiermee zwangerschappen worden voorkomen. Ook wordt dit medicijn soms voorgeschreven ter behandeling van heftige menstruatieproblemen. In dat geval is het gebruik echter wel net anders dan wanneer het wordt gebruikt als anticonceptiemiddel. Dit verschil is zeer belangrijk om te onderscheiden. Het is bovendien goed om ook meer te weten over de werking en bijwerkingen van het middel.
- Dosering: Ethinylestradiol/Norethisterone
- Prijs Brevinor (incl. online consult): 3 maanden – vanaf € 49,99
Heeft Brevinor bijwerkingen?
De belangrijkste bijwerkingen van Brevinor is het ontstaan van een bloedprop en de mogelijkheid op overgevoeligheid. In beide gevallen is het van belang om zo snel als mogelijk een arts in te schakelen. Deze bijwerkingen komen echter niet vaak voor. Problemen die iets vaker voorkomend zijn, zijn klachten zoals maagproblemen, braken, diarree, misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, verandering in de eetlust, depressie, pijn in de borsten, verandering in de seksdrive. In sommige gevallen kunnen zich vormen van kanker in de borst of baarmoeder ontwikkelen. Controle is daarom belangrijk om uit te voeren. Het is echter wel zo dat dit zelden voorkomt.
Hoe Brevinor gebruiken?
Iedere dag moet één pil worden ingenomen. Bij voorkeur wordt de allereerste pil ingenomen op de eerste dag van de menstruatie. Daardoor is deze direct betrouwbaar. Iedere volgende pil moet op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. Het is essentieel om dit niet te vergeten omdat dit de betrouwbaarheid schaadt. Na een volledige strip volgt een stopweek van exact zeven dagen. Daarna wordt weer opnieuw begonnen met een nieuwe strip. Deze manier van innemen moet worden herhaald zolang een zwangerschap voorkomen moet worden. De tabletten zijn in het geheel in te slikken met water. Bijt deze dus niet door.
Werkzame componenten
Brevinor draait om twee actieve bestanddelen. Dit zijn synthetische varianten van vrouwelijke hormonen. Het betreft progesteron en oestrogeen. Doordat deze stoffen de werking van de lichaamseigen stoffen imiteren kan het lichaam voor de gek worden gehouden waardoor het in een staat waarin conceptie niet mogelijk is wordt gebracht.